Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
35 OGiN: temat D - Formy krajobrazu i obiekty przyrody ...
Autor Wiadomość
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
35 OGiN: temat D - Formy krajobrazu i obiekty przyrody ...
Może i wcześnie o tym myślę, ale biorę pierwszy raz udział w Olimpiadzie i czuje, że to wszystko będzie strasznie ekscytujące hehe 8)

Jak widzicie ten temat? Mi się wydaje najciekawszy, myślę także, że obszar, który chcę opisać jest ciekawy. Muszę zaplanować jakieś wypady terenowe. Nie wiem tylko jak to będzie z fotografiami, bo np. chciałbym zrobić fotki w jaskiniach, problemem jest, że nie wszystkie są udostępnione do zwiedzania. Pytanie do doświadczonych olimpijczyków: czy dla osób przygotowujących się do konkursu są jakieś odstępstwa od takich zakazów? Czytałem gdzieś na tym forum, że można od dyrektora szkoły i nauczyciela dostać jakieś pisemko i może być z wszystkim łatwiej?

A wy macie już na oku jakieś miejsca, które warto opisać?
26-04-2008 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10

mnie sie wydawał najłatwiejszy.. ale jak zobaczyłam wytyczne i ograniczenie do 4 km^2... to szczerze mówiąc zastanawia mnie jak napisać ciekawą i urozmaiconą pracę.
atrakcje przyrody nieożywionej nie leżą tak blisko siebie, a myślę że warto by było opisać ich przynajmniej kilka a nie koncentrować się na jednej.. - kwestia doboru dobrego miejsca, zarówno pod względem atrakcji, jaki literatury skąd można by było czerpać fachową wiedzę Smile

jak masz zakaz wejścia do jaskini, to lepiej nie wchodzić :? bo nie bez powodu został on tam postawiony.

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
26-04-2008 22:08
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16

A jak ktoś mieszka na pojezierzu to będzie miał problem z tym tematem. Tu jest mało form przyrody nieożywionej (albo wszystkie wydają mi sie pospolite Wink bo mam je na co dzień) Co zaproponowalibyście do pokazania z pojezierzy?

Co do jaskiń - sam nie właź. Możesz dostac ze szkoły dokument że bierzesz udział w Olimpiadzie ale lepiej udaj sie z taką karteczką do osób, które za ten teren odpowiadaja i popros o pomoc

Pozdrawiam, Anula
27-04-2008 10:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
cherry Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 144
Reputacja: 0

Wszystko zależy od tego co rozumiesz przez stwierdzenie " nie są udostępnione do zwiedzania". Jeżeli istnieje zakaz zwiedzania jakiejś jaskini to przypuszczam, że żadne papierki nic tu nie pomogą. Jeżeli jaskinia jest możliwa do zwiedzania z przewodnikiem to musisz zapłacić przewodnikowi. Natomiast jeśli jaskinia jest dzika i nikt jej nie pilnuje to nie ma przeszkód. Wystarczy wejść Tongue Ja wiele razy chodziłem po tego typu jaskinich. Musisz tylko uważać na czym stajesz i co jest nad tobą. Tongue

Pozdrawiam, cherry
27-04-2008 12:16
carenza Offline

@anilana - pojezierza, czyli Wielkopolska?

weź sobie fragment Wielkopolskiego PN. z wielu względów - park narodowy ma siedzibę, ma jakieś centra edukacyjne, ma muzeum, ma wytyczone sposoby ochrony, ma mądrych ludzi którzy Ci wszystko powiedzą co będziesz chciała i zasypią cię różnego rodzaju folderami/broszurami/mapami informacyjno-szkoleniowymi

masz jeziora, masz krajobraz polodowcowy - możesz zrobić mapkę geomorfologiczną analizując poszczególne formy, gdzie są jakieś wały moren i inne.

polecam Ci książkę "Geomorfologia Polski. Tom 2 (Niż Polski)" Rajmunda Galona. wprawdzie nie najnowsza, ale myślę, że znajdziesz tam wiele cennych informacji

wstępnie przeglądając pierwsza z brzegu trasę turystyczna - jest przy niej jakieś źródło. też atrakcja nieożywiona wink
http://www.wielkopolskipn.pl/trasa1.html

a na tej stronie http://www.wielkopolska.com.pl/index.php.../b/1/c/250
jest coś o Ośrodku Edukacji Przyrodniczej w Chalinie. piszą, ze jest w nim jakiś model jaskini (?)

- od tego typu miejsc najlepiej zacząć zapoznawać się z miejscami które można opisać i szukać różnych materiałów, którymi się będzie można podeprzeć wink

Trwający w zachwyceniu
27-04-2008 16:32
cinek Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 287
Reputacja: 1

@carenza
anilana to nauczycielka po studiach geograficznych więc... lol

[Obrazek: atticsiteps9.jpg]
[Obrazek: attic2qz3.jpg]
27-04-2008 19:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Olivia Soprano Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 307

... więc trzeba było jechać do Kozienic zamiast pisać jakieś kolokwium z jakiejś geologii Wink

Dla mnie ten temat to byłaby bajka - pierwszy rozdział zajmowałby mi połowę pracy i byłby o szczegółowej historii geologicznej danego obszaru... no może nie za głębokiej, ale dość. Dwie prace tak pisałam, zawsze wychodziło w przedziale (80; 90).

NATO - NAprzód TOwarzysze
27-04-2008 19:36
qmate Offline
Magister GeoForum

Olivia Soprano napisał(a):... więc trzeba było jechać do Kozienic zamiast pisać jakieś kolokwium z jakiejś geologii Wink

Dla mnie ten temat to byłaby bajka - pierwszy rozdział zajmowałby mi połowę pracy i byłby o szczegółowej historii geologicznej danego obszaru... no może nie za głębokiej, ale dość. Dwie prace tak pisałam, zawsze wychodziło w przedziale (80; 90).

Historię geologiczną rzeczywiście trzeba pewnie opisać, ale bez przesady, ja myślę, że należy skupić się na opisie, szansach na zwiększenie ruchu turystycznego i innych wytycznych podanych przez organizatorów. 20 stron z podwójnym odstępem między wierszami i wielką czcionką 12 ... to w sumie mało tekstu... Chyba ciężko może być się zmieścić.
27-04-2008 19:51
Olivia Soprano Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 307

Nie no oczywiście, że bez przesady. Pisałam o moich pracach personalnie, a nie w funkcji porady.

NATO - NAprzód TOwarzysze
27-04-2008 19:53
shag Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 109
Reputacja: 0

qmate napisał(a):Historię geologiczną rzeczywiście trzeba pewnie opisać, ale bez przesady, ja myślę, że należy skupić się na opisie, szansach na zwiększenie ruchu turystycznego i innych wytycznych podanych przez organizatorów. 20 stron z podwójnym odstępem między wierszami i wielką czcionką 12 ... to w sumie mało tekstu... Chyba ciężko może być się zmieścić.

20 stron to rzeczywiście mało, ale jak będziesz miał w pracy sporo zdjęć (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) będziesz mógł napisać spokojnie 23/24 strony czystego tekstu i nikt Ci nie udowodni, że napisałeś za dużo, tym bardziej, że niektórzy dostarczają eseje na 90 stron (moim skromnym zdaniem nie powinny być one sprawdzane, bo w rażący sposób przekraczają dopuszczaną objętość).

PS. Geologia też zawsze była najmocniejszą stroną moich prac. Smile

Pozdrawiam, shag
27-04-2008 20:18
carenza Offline

buu.. trzeba było mnie zabrać Tongue mogłabym sie z Olivią wymienić. ona poszłaby na kolosa, a ja napisałabym jej olimpiadę na laureata wink

ale wracając do tematu - podtrzymuje pomysł że najlepiej pisać o tym, o czym są materiały i co jest chronione jakimś parkiem Smile

Trwający w zachwyceniu
27-04-2008 22:20
qmate Offline
Magister GeoForum

carenza napisał(a):ale wracając do tematu - podtrzymuje pomysł że najlepiej pisać o tym, o czym są materiały i co jest chronione jakimś parkiem Smile

Rezerwatem też może być, hehe ... ?
27-04-2008 22:55
carenza Offline

qmate napisał(a):
carenza napisał(a):ale wracając do tematu - podtrzymuje pomysł że najlepiej pisać o tym, o czym są materiały i co jest chronione jakimś parkiem Smile

Rezerwatem też może być, hehe ... ?

rezerwaty są czasem w obrębie parków... ale jak nie są to zazwyczaj nie mają takich szczegółowych opracowań, ani własnych muzeów w których można się czegoś dowiedzieć..

Trwający w zachwyceniu
27-04-2008 23:14
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16

Wiem o WPN-ie prawie wszystko. Robie tam co roku zajęcia terenowe, mam publikacje itp. Zastanawiam się po prostu jak zaciekawic takiego "turystę" wałami moren czołowych, ozem, kemami i jeziorami. W sumie to masz rację - w końcu to park Smile Problem polega na tym że zgłosiło sie kilkoro uczniów chcących pisać ten temat po radę i mnie sie powoli kończą pomysły Big Grin taaak a co myslicie o jeziorkach meteorytowych? I mam kilka miejsc gdzie tez znaleziono meteoryty... tylko jak tu sie zmieścic w 4 km2. Może wziąć właśnie takie miejsca, które jeszcze nie sa opracowane pod względem turystycznym? Mój znajomy znalazł duży meteoryt w puszczy. Tam są tez wydmy sródlądowe no i wszystki jest w pradolinie. Co wz na to_

Pozdrawiam, Anula
28-04-2008 20:18
qmate Offline
Magister GeoForum

Temat właśnie wydaje się prosty, ale na 4km^2 może być nie łatwo. Ja zamierzam opisać przede wszystkim formy krasowe i przełom rzeki. W sumie trochę jest, pytanie tylko, czy to może być to naprawdę ciekawe i czy może przyciągnąć turystów. Ciekaw jestem jak będzie to porównywane z osobami piszącymi o obszarach bardzo atrakcyjnych typu Tatry, Mazury... chociaż oni mogą mieć równie niełatwo, gdyż o tamtych miejscach powstało wiele publikacji i wydobycie ciekawych i nowych wiadomości będzie problemem.

edit: mógłby ktoś napisać wzór takiego pisemka, że biorę udział w olimpiadzie? Bo nie wiem co w tym piśmie ma być, że proszę o podawanie mi informacji przez urzędników i tym podobne... ? Jeśli ktoś miał taką karteczkę, to mógłby podzielić się treścią? Z góry dziękuje bardzo, myślę, że innym również się przyda.
28-04-2008 20:54
Odpowiedz 

Skocz do: