draco
Student
Ilość postów: 345
Reputacja: 0
|
Byłem na Krymie w zeszłym roku i mogę dac Ci mapę setkę oraz powiedzieć, co ważniejsze rzeczy.
Koło Młodych Geografów Oddziału Olimpijskiego Polskiego Towarzystwa Geograficznego
|
|
20-05-2006 16:15 |
|
snaakee
Administrator

Ilość postów: 1 709
Reputacja: 5
|
|
20-05-2006 21:33 |
|
basiuunia
Gimnazjalista
Ilość postów: 58
|
|
20-06-2009 17:04 |
|
snaakee
Administrator

Ilość postów: 1 709
Reputacja: 5
|
RE: czy ktoś był na Krymie?
Tak, z SKT. Sam ośrodek był ok. Basen koło hotelu. Miasteczko też ok, chociaż wolałbym jednak być w samym sercu Krymu. Co do programu, to dużo zależy, jak aktywna będzie grupa wyjazdowa. Za mojego pobytu chętni byli na 2 wyjazdy fakultatywne (jeden do pałacu Woroncowa i Jaskółczego Gniazda, a drugi do Skalnego Miasta i pałacu chanów. Na 3 wyjazd, chyba najdalszy, nie było chętnych. Wyjazd z skt jest ok, jeżeli ogólnie chcesz poleżeć i wyjechać na 1-2 wycieczki fakultatywne. Jeżeli nastawiasz się na zwiedzanie jak najwięcej, to radziłbym własną organizację, bo jednak z Eupatorii na południe jest jeszcze kawałek.
Jeżeli chodzi o ludzi, którzy to ogarniają, to są ok. Jeżeli do tego trafi się grupa wyjazdowa w porządku, to na pewno będzie z kim wspominać dyskoteki w Krzyżu Południa i powroty o świcie do domu  . Gorzej, jak trafią Ci się tacy, którzy nie będą mogli się zebrać na ustaloną godzinę ani wyrażali chęci na wyjazd fakultatywny (przy małej liczbie chętnych fakultatywnego wyjazdu nie robią).
pozdrawiam,
GeoZone.pl - serwis geograficzny
|
|
20-06-2009 21:13 |
|
Gollum
Licealista
Ilość postów: 192
Reputacja: 3
|
Byłem.
Raz w czasach schyłkowego Mazowieckiego. Wtedy była plaża w okolicach Eupatorii, Bakczysaraj, Jałta, tłumaczenie Rosjanom przy piwie, dlaczego KPN (była taka partia) wzywa do niszczenia cmentarzy żołnierzy radzieckich oraz zasadzka rosyjskich studentów w Symferopolu, z której wyszedłem zalany w trupa; pierwszy raz w zyciu zobaczyli na oczy Polaka, ba mogli się z nim napić. I się napili...
Drugim razem trzy lata temu z rodziną. Jazda pociągiem płackartnym na wierchnich bokowych - dla zony to było najwięsze przeżycie.
A potem Eupatoria (miasto na dwa dni, nie więcej), Ałuszta, Jałta i okolice, Bakczysaraj, Czufut-Kale i Niżniaja Kutuzowka, gdzie mieszka koleżanka córki z klasy (chodziła z moją, gdy jej matka studiowała w Polsce)
|
|
15-10-2009 22:11 |
|
jacektoja
Gimnazjalista
Ilość postów: 61
|
Byłem na Krymie... ale nie rowerem ;p
Byłem w 2003 roku w Jałcie pociągiem na cały miesiąc więc zwiedzałem wszystko co się dało 
Z Jałty płynąłem do zamków bo było dobre i szybkie połączenie statkami 
Z tego co pamiętam... to do Jaskółczego Gniazda wszyscy się pchali ale tam nic nie było... jedyne to tras widokowy i Restauracja do której nawet wejść nie mogłem bo było tylko dla osób z rezerwacja która musiała zostać potwierdzona 24h wcześniej :/
A po za tym z tego co pamiętam... w Jałcie jest plaża kamienista... nie zbyt wygodna xdd do tego jak ja tam byłem w Sierpniu to woda miała temp. w zakresie od 10-15 stopni... jak się wchodziło to nogi skręcało 
Mimo tego że dużo już zwiedziłem w Europie (jak dla mnie xdd) to Krym uważam za jedno z ciekawszych miejsc
Blaise Cendrars:
Cytat: Mam zamiar przenieść się do Szwajcarii. Zawsze marzyłem o kraju, w którym góry są wyższe od podatków.
|
|
17-10-2009 11:11 |
|
Gollum
Licealista
Ilość postów: 192
Reputacja: 3
|
(20-06-2009 21:13)snaakee napisał(a): dużo zależy, jak aktywna będzie grupa wyjazdowa.
Dlatego najlepiej jechać samemu. Wcześniej warto zamówić kwaterę, choć nie jest to konieczne; juz od wyjścia z wagonu turystów opadają naganiacze i nie opuszczają aż do końca. Nie warto korzystać z ich oferty - może być nawet o połowę droższa. Lepiej pojechać tam, gdzie się chce i szukać indywidualnie.
A takowych wycieczek jest skolko ugodno i gdie ugodno. Nic tylko kupować i jechać.
|
|
17-10-2009 12:29 |
|
Losiaa
Nieobecny
Ilość postów: 1
|
Pewnie. Super sprawa
|
|
28-10-2013 23:40 |
|
Babinek
Nieobecny
Ilość postów: 3
|
Niestety nie ale w przyszłe wakacje się wybieram z dziewczyna. Chcę się jej tam oświadczyć.
|
|
04-11-2013 15:22 |
|
Samira
Nieobecny
Ilość postów: 3
|
Byłam w tym roku  było niesamowicie polecam
|
|
08-11-2013 14:07 |
|
Kamciasa
Nieobecny
Ilość postów: 2
|
Krym polecam każdemu bez wyjątku. Jest tam naprawdę niesamowicie. Piękne widoki, mili ludzie i dobre jedzenie.
|
|
12-11-2013 10:34 |
|