Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
elektroniczny dowód
Autor Wiadomość
prof. miodzio (miodek) Offline
Guru

Ilość postów: 425
Reputacja: 1
elektroniczny dowód
Polacy znów wymienią dowody osobiste  na elektroniczne

Już w 2010 roku pilotażowo, a od 2011 dla wszystkich, rozpocznie się w Polsce wymiana dowodów osobistych  czytamy w Dzienniku. Nowe dowody mają zawierać elektroniczny chip, w którym zapisane będą nasze dane biometryczne, a także zakodowany będzie nasz podpis w wersji elektronicznej.

Ogromne koszta wprowadzenia nowego rozwiązania, sięgające niemal 400 milionów złotych, mają zostać pokryte w większości z funduszy Unii Europejskiej. Dla obywateli jednak, wymiana dowodu osobistego ma pozostać bezpłatna.

Nowy rodzaj dowodu osobistego ma być dla nas sporym ułatwieniem. Jak czytamy w Dzienniku, ułatwi on kontakt z organami administracji, wszystkimi urzędami, a w przyszłości umożliwi głosowanie przez sieć Internet. Nieocenioną może być także możliwość podpisywania umów, czy składania zeznań podatkowych w formie elektronicznej.

MSWiA wycofało się na szczęście z pomysłu, aby nowy dowód osobisty zawierał zbyt dużą ilość danych. Zrezygnowano z umieszczenia w nim np. odcisków palców obywateli i ograniczono się do danych, które obecnie widnieją na plastikowej karcie naszych dowodów, a także elektronicznie zapisanego zdjęcia twarzy.

Źródło: wp.pl

Hmm... co o tym myślicie? Dla mnie osobiście to jest bez sensu. Wątpię też w to, że jeżeli do tego dojdzie to ta wymiana będzie za darmochę. Nie chodzi mi o to, że jestem przeciwny z powody kosztów, które znając życie będzie trzeba ponieść, ale o to że sprawi szereg innych problemów. Może to się wydać błahostką, ale w dzisiejszych czasach, przy tak rozwiniętej łączności i sposobie przekazywanych danych spowoduje kolejne problemy społeczne. Dojdzie do tego, że bez Internetu nikt sobie z niczym nie poradzi.

"Co za dużo to niedobrze" jak powiada mój prof. dr hab. inż
07-09-2008 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10

co tam z Internetem. nikt nie będzie ruszać 4liter z domu Tongue

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
07-09-2008 22:41
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

Ja jestem zdecydowanie za!

Jakie problemy społeczne? Przecież w dzisiejszych czasach Internet jest juz prawie wszędzie. Nawet na wsiach ludzie traktują to jako zjawisko powszechne. A dowód elektroniczny nie wyprze tradycyjnego sposobu załatwiania spraw urzędowych...będzie co najwyżej alternatywą (przynajmniej na razie), a na wniesie wiele ułatwień np. dla Polaków przebywających za granicą.
07-09-2008 22:46
prof. miodzio (miodek) Offline
Guru

Ilość postów: 425

W jednej z książek mojej siostry, nie pamiętam do czego <studiuje filozofię oraz pedagogikę> jak nie miałem co robić to trochę w niej poczytałem. Był tam taki fajny tekst o postępie globalizacyjnym. Podsumowanie jego było najlepsze, coś w stylu, że w przyszłości zawodami przyszłości będą informatyk i lekarz, chociaż nie wiem czy tam lekarz pisało czy okulista. Żeby nie było że jestem antyglobalistą, ale obecny postęp jest już na tyle doskonały, że każdy następny będzie miał moim zdaniem więcej wad niż zalet. Takim postępem jest właśnie dowód. Heh, od razu doszedłem do "kłębka". Teraz zajmę się "nicią" tego dowodu.
1. Siedzisz niemal ciągle w domu, bo niemal wszystkie sprawy załatwiasz przez neta.
2. Psuje Ci się wzrok
3. Jesteś narażony na wiele chorób wynikających z siedzącego przy komputerze.
4. Nie umacniasz żadnej więzi ze społeczeństwem. >>> tracisz do jego zaufanie, nasila się zjawisko znieczulicy społecznej

Heh, można było by znaleźć jeszcze więcej wad. Fakt ma taki dowód też zalety, ale nie są one na tyle mocne, ażeby mnie przekonać. Hmm... ciekawe jak by sprawdzali czy ktoś ma 18lat przy zakupie alkoholu, etc. lol

"Co za dużo to niedobrze" jak powiada mój prof. dr hab. inż
08-09-2008 09:24
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

Jakby nie patrzeć dowód będzie "elektroniczny" ze względu na zawartość, poza tym będzie zwykłym dokumentem, który będziesz musiał nosić w portfelu...

On po prostu umożliwi załatwienie przynajmniej części formalności bez stania w kolejkach. I nie wiem co to ma wspólnego z więziami społecznymi i znieczulicą - ja nie zawieram znajomości stojąc w kolejce np. w banku, czy w urzędzie skarbowym, więc raczej niczego nie stracę. Załatwianie spraw, które wymagają posiadania dowodu, w takiej, czy innej formie, nie zastąpią zwykłego kontaktu ludzkiego, spotkań towarzyskich itp. Jeżeli tak się dzieje, to jest to tylko i wyłącznie wina ludzi i ich lenistwa, a nie udogodnień płynących z wynalazków techniki. Nie tragizuj Miodzio, bo nie widzę ku temu powodu...

Wszystko jest "up to you"...
08-09-2008 20:52
Olivia Soprano Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 307
RE: elektroniczny dowód
Ech... Kiedy przeczytałam temat to byłam pewna, że będzie tu jakiś unowocześniony sposób dowodzenia twierdzeń...

NATO - NAprzód TOwarzysze
15-09-2008 15:21
noe_83 Offline
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 085
Reputacja: 7
RE: elektroniczny dowód
trudny temat poruszacie...

jednak uważam, że im więcej elektroniki, tym wiekszę przekręty można robić !! i tym jest ona bardziej zawodna...
wystarczy pozbawić kraj (miasto, gminę, urząd) prądu i kapa...

"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."

Albert Einstein
15-09-2008 21:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: