Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Elektrownia Atomowa w Polsce.
|
| Autor |
Wiadomość |
luca
Nie wiadomo za bardzo co tu robi...

Ilość postów: 2 061
Reputacja: 5
|
Elektrownia Atomowa w Polsce.
![[Obrazek: 17ac737c128460c1.gif]](http://images47.fotosik.pl/9/17ac737c128460c1.gif)
|
|
| 09-01-2010 22:17 |
|
qmate
Magister GeoForum
Ilość postów: 537
Reputacja: 14
|
RE: Elektrownia Atomowa w Polsce.
Jestem za. Jeśli dalej będziemy zwlekać z decyzją o budowie takiej elektrowni, to za kilkanaście lat będziemy mieć poważne problemy z energią. Co do lokalizacji to Żarnowiec jest dobrą lokalizacją, bo może udałoby się uratować coś z obecnej już tam infrastruktury. Nie dobrą lokalizacją wydaje mi się natomiast Bełchatów ze względu na możliwość występowania w okolicy antropogenicznych trzęsień Ziemi. O pozostałych lokalizacjach nic nie potrafię powiedzieć, bo nie znam dokładnych warunków geologicznych tam panujących. Z tego co wiem, to część odpadów z takich elektrowni składowana jest na dnach oceanów więc lokalizacje na pomorzu wydają się dobrym pomysłem, ze względu na zmniejszenie kosztów transportu.
Jeszcze jedno: jak będziemy nadal produkować większość energii z węgla to w końcu Unia wlepi nam kary i nie będzie ani pieniędzy ani elektrowni.
|
|
| 09-01-2010 23:28 |
|
Wasquez
Student GeoForum
Ilość postów: 266
Reputacja: 2
|
Ja sądzę, że znowu się nie dogadają w sprawie elektrowni i pewnie jak za komuny będą ludzie mówić, żeby nie budować, bo kury jajek nie będą znosić i fakt faktem budowa elektrowni to duży wydatek i to paliwo jądrowe, ale chyba jest to dobre rozwiązanie, bo budowanie elektrowni alternatywnych źródeł energii na dużą skalę byłoby również bardzo drogie.
Wg. mnie rozwiązanie dobre, ale nie na dłuższą metę
Jestem saperem - jeśli biegnę, rób to samo!
|
|
| 10-01-2010 19:35 |
|
Gollum
Maturzysta GeoForum
Ilość postów: 190
Reputacja: 3
|
(10-01-2010 00:06)radek_3131 napisał(a): A ja sądzę, że w Polsce powinno być więcej elektrowni geotermalnych, wiatrowych i wodnych, bo nie powstają żadne odpady podczas tworzenia energii.
Nie jesteśmy Islandią, Danią czy Norwegią. Nie mamy ani tanich wód geotermalnych (te co są, leża bardzo głęboko i są zbytr zmineralizowane; trzeba je najpierw odmineralizować, albo co kilka lat wymieniac maszyny na nowe), dmucha u nas za słabo i nierownomiernie, a i rzek nadających się do produkcji energii też za wiele nie ma. Poza tym jak e;lektrownia wodna czy wiatrowa ma moc 1 MW, to nie znaczy że u nas osiągnie taką moc. W Norwegii (wodna) czy Danii (wiatrowa) tak, zle nie u nas. Widziałem gdzies ocenę oddziaływania elektrowni wiatrowych gdzieś na Ślasku. Stoi tam, że moc elektrowni bedzie wykorzystana w 18 procentach.
Także biomasa, choc mamy jej od cholery i jeszcze więcej, nie bedzie podstawą energetyki; może co najwyżej być poważnym uzupełnieniem.
Skoro węgiel za bardzo truje, a ropy i gazu nie mamy, to jedyna realna możliwośc to własnie enrgetyka jądrowa. Nie wiem, skąd wynalazłeś informacje, że energia jądrowa jest najdroższa. Ja znalazłem cos odwrotnego; że jest tańsza dwukrotnie od biomasowej i prawie trzykrotnie tańsza od wiatrowej. Wyliczyła brytyjska Królewska Akademia Nauk.
I poza tym 90-95 procent odpadów z elektrowni jądrowych nadaje sie do powrórnego uzytku.
|
|
| 11-01-2010 16:53 |
|
radek_3131
Maturzysta GeoForum
Ilość postów: 165
Reputacja: 5
|
(11-01-2010 16:53)Gollum napisał(a): I poza tym 90-95 procent odpadów z elektrowni jądrowych nadaje sie do powrórnego uzytku.
Tego akuratnie nie wiedziałem.
Pisząc, że energia jądrowa jest najdroższa chodziło mi głównie o cenę paliwa.
Ale skoro mówisz, że 90-95% odpadów nadaję się do ponownego użytku to energetyka jądrowa nie będzie najdroższym rozwiązaniem.
|
|
| 11-01-2010 19:00 |
|