Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
filmy ulubione
Autor Wiadomość
yavanna Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 29
Reputacja: 0
filmy ulubione
nie ma takiego tematu chyba. błąd.(a jak jest to nie wiem...przenieście..)
-Forrest Gump - no po prostu film, którego nie można nie znać.wzruszająca fabuła, znakomita reżyseria + dobrze dobrana obsada. do tego teksty "poznasz głupiego po czynach jego, " życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz co jest w środku" , "biegnij, Forrest, biegnij!"ehh..chyba go zaraz obejrzę jeszcze raz:]
-Leon Zawodowiec - Matylda i Leon. powracam do niego regularnie
-American Beauty - film opowiadający o typowej amerykańskiej rodzinie, matka romansuje,ojciec w wieku ok lat 40 zakochuje sie w koleżance swojej córki, która zresztą jest okropnie zakompleksiona. niby schemat, a jednak ma cos, co sprawia ze jest opowieścią całkowicie niebanalną;
-Matrix-świetne efekty
-Equilibrium - w przyszłości, w kraju Libria, żyje społeczeństwo, które tłumi wszystkie emocje-dzieki substancji o nazwie prozium. kto przestaje zażywać prozium, zostaje likwidowany. jest jednak ktoś, kto chce się temu przeciwstawić;]
polskie komedie
Chłopaki Nie Płaczą - i tu cytaty:
Bunkrów nie ma; Życia nie oszukam... jestem synem króla sedesów. To wysoko postawiona poprzeczka;Chciałbym poznać historię tego swetra. Jak byłem w technikum to nam takie na warsztatach dawali...." każdy ma swoje ulubione:-)
Seksmisja, Miś, Dzień Świra, Pieniądze to nie wszystko...
i rzuce jeszcze : Requiem for a Dream, Efekt Motyla...jeszcze coś na pewno sie przypomni.

no to dajecie:]

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
02-05-2007 02:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

no cóż, to ja jeszcze dorzucę coś od siebie:
"Milczenie owiec" - chyba nie wymaga komentarza 8)
"Zielona mila" - po prostu majstersztyk, aż się popłakałem :oops:
02-05-2007 13:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
franz Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 182

ja przewaznie lubie komedie, co tu duzo ukrywac i to jeszcze dosc stare zazwyczaj. z polskich to juz yavanna niemal wyczerpala temat (Dzien Swira najlepszy choc czy to jest komedia to bym sie mimo wszystko spieral), dorzuce jeszcze 'Nie lubie poniedzialkow' i Kilera. oto pare moich faworytow:

arrow Gang Olsena- przezabawna siedemnastoczesciowa komedia dunska, uwielbiam wszystkie akcje tych kolesi i misternie ukladany "plan".. Big Grin
arrow Blues Brothers - fenomenalny soundtrack (no NIE ZNAM osoby, ktorej by sie nie podobal), doskonali muzycy. ma mnostwo swietnych tekstow, ktore czesto zdarza mi sie nieswiadomie przytaczac wink

takie inne troche rzeczy:
arrow Trainspotting - nie trafia do mnie zupelnie 'antynarkomanskie przeslanie' i moralizatorski aspekt lecz interesujacy obraz brytyjskiej kontrkultury z swietna muzyka wczesnych 90 tak! Smile
arrow Lost in Translation - ciekawe ujecie obecnej cywilizacji, znakomite zdjecia miasta i sciezka dzwiekowa
arrow Infiltracja - najlepsza produkcja zeszlego roku, tak powinien wygladac dobry film sensacyjny, no i Jack Nicholson boss!
arrow 9. Kompania - wojna w Afganistanie z rosyjskiego punktu widzenia. dlatego film oryginalny, brutalny, specyficzny.
arrow Parszywa Dwunastka - moj ulubiony film w ogole. opowiesc o dwunastu ludziach i ich dowodcy, nie majacych nic do stracenia z dramatycznym finalem.
arrow Akta OdeSSy - b. dobra ekranizacja jednej z mych ulubionych ksiazek.
arrow Ostatni Cesarz - ogromnie podobala mi sie koncowka, najciekawszy film hist jaki znam, pokrywa sie z faktami w dodatku Smile

Cytat:"Zielona mila" - po prostu majstersztyk, aż się popłakałem
W przypadku tego filmu nie ma sie czego wstydzic. Ksiazka tez swietna.

on the sunday of life
02-05-2007 20:22
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8

Cytat: Parszywa Dwunastka - moj ulubiony film w ogole

zgadzam się - to jeden z lepszych filmów mojego dzieciństwa (cała seria wogóle była świetna, choć, jak zawsze - najllepsza pierwsza część)

przyszło mi do głowy jeszcze kilka tytułów:
"Monachium" - trwa prawie 3h, ale naprawdę warto wysiedzieć do końca !
"Cube" - pierwsza część zdecydowanie najlepsza, oryginalna fabuła Smile niestety, każda następna część coraz bardziej przewidywalna...
"Gladiator" - film może nie był rewelacyjny (choć na pewno dobry), ale za to soundtrack bardzo przypadł mi do gustu - dla niego oglądałem film już z 6 razy (w 3 wersjach językowych Smile)
no i "Shrek" - to chyba też zostawię bez komentarza Wink
02-05-2007 22:24
snaakee Offline
Administrator

Ilość postów: 1 558
Reputacja: 4

A ja na przekór podam swoje antyfilmy. Bo w zasadzie każdy film, który nie jest anty, ma w sobie coś wyjątkowego.

Dość gadania, a teraz moje typy najgorszych filmów:
- Królestwo niebieskie (przysypiałem, nie wytrzymałem do końca)
- 300 (miałem ochotę wyjść z kina, ale przynajmniej fotele były wygodne)

Jak coś sobie przypomnę, to dopiszę.

pozdrawiam,
Geografia - GeoZone.pl
02-05-2007 22:50
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
melisa Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 45

Mmm. Powinnam teraz siedzieć przy streszczeniach "Lalki" lub czegoś podobnego, ale człowiek przed maturą zrobi absolutnie wszystko, żeby nie zajrzeć do książki. :P Więc oto część mojej listy (ta najważniejsza, reszta tu):

- Amelia - za niesamowity klimat, kolory i optymizm. I ta muuuzyka...
- Miasto Boga - czyli wspaniałe zdjęcia. Wbiło mnie w fotel
- Fortepian - piękny i wzruszający. I znowu niesamowita muzyka
- Wielki błękit - ukochany film. Niepokojący, ale przez to i fascynujący. Reżyser operuje tu raczej obrazem niż słowem. (w ogóle mam słabość do niektórych filmów Luca Bessona - do "Leona Zawodowaca" też :) )
- Ojciec chrzestny - klasyk. Spojrzenie Pacino prześladowało mnie przez kilka dni. ;)
- Ostatni Mohikanin - Daniel Day-Lewis!! :P I znowu wpsaniały soundtrack

Edit: Bym zapomniała - Władca pierścieni! Myślę, że nie można go pominąć. :)

Pozdrawiam, melisa
03-05-2007 15:38
charlie Offline
Wielki Szogun

Ilość postów: 456

Hmmm wszystko już chyba wymieniono. Od siebie dodam jeszcze np. "Piękny umysł", "Przepowiednię" (zarówno tę z Ryszardem Gere'm jak i pewien polski horror Tongue ), "Szósty zmysł", "Inni" - czyli coś z dreszczykiem wink

jak to mówią daltoniści: "życie jest jak tęcza - raz białe, raz czarne"

"bo całe życie jest funkcją"
03-05-2007 16:22
Nowaker Offline
Administrator

Ilość postów: 268
Reputacja: 5

franz napisał(a):Gang Olsena
Blues Brothers
Zgadzam się z tymi pozycjami, a dodatkowo stare polskie filmy wyprodukowane w czasach ubiegłych, czyli Sami swoi, Alternatywy, Seksmisja, Va Banque, itp. :)

Pozdrawiam,
Nowaker
Portal geograficzny GeoZone - geografia

Sprzedaj linki tekstowe na swojej stronie!
04-05-2007 14:32
yavanna Offline
Uczeń GeoForum

w kategorii najgorsze filmy wygrywa u mnie King Kong(nie wiem czy tam było w tytule coś jeszcze...:|), ten, który był w kinach chyba z rok temu, moze dalej...3 h bezproduktywnego siedzenia w kinie, i oglądanie filmu, który przeraża swoją nuuuudą było dla mnie traumatycznym przeżyciem.

ogladał ktoś Labirynt Fauna:>

04-05-2007 18:41
krzyhoo Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 71

Co do najgorszych filmów, swego czasu, w tej kategorii zwycieżała u mnie "Wojna światów". Po obejrzeniu, stwierdziłem, że dawno takiego badziewia nie widziałem. Niestety ostatnio kino odwiedzam rzadziej, a jeśli już to rzcezy które oglądam są lepsze od ww.

.../--../.-/-.-./..-/-././-.-./--.././-.-/ -../.-../.-/ .--./.-/-./.-/ --/---/.-./..././.-/
05-05-2007 13:55
yavanna Offline
Uczeń GeoForum

widzisz, ale ja tam nie byłam z wlasnej woli..
to była przymusowa zsyłka szkolna w czasie próbnych matur:|

05-05-2007 17:05
Krzychu Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 151

Najlepszy film jaki widziałem ostatnio to:
"Kryptonim Gwiazda" - Rosja, wojenny super zdjęcia, i jakiś taki ... inny niż z holiłudSmile, nakręcony całkiem niedawno: 2001r.
"Gladiator" - całość, a więc i muzyka i zdjęcia i scenografia i aktorstwo bardzo dobre
Poza tym jakiś czas temu oglądałem dość egzotyczny film produkcji australijsko-bahrajńskiej (chyba tak się odmienia), ale niestety nie pamiętam tytułu, jak sobie przypomnę to dopiszę Smile

Aby dojść do źródła, trzeba iść pod prąd, pod górę.
06-05-2007 11:26
luca Offline
Nie wiadomo za bardzo co tu robi...

Ilość postów: 2 061
Reputacja: 5

Bitwa o Anglię, Obłędny Rycerz, Trylogia, i wiele innych....

[Obrazek: 17ac737c128460c1.gif]
23-05-2007 20:37
snikers_89 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 144

trochee poznoo ale i ja zarzuce swoje Tongue
* Gladiator
*Bad Boys + Bad boys II --> tu moj ulubiny cytacik
" We ride together, we die together bad boys for life "
* Man on Fire
* Twierdza
* Szeregowiec Ryan
... i wiele innych Big Grin

[Obrazek: ac30597f63b147ff.png]

[Obrazek: afiredo6.gif]
04-10-2007 18:03
marcinB Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 212

Zielona Mila,
Modigliani,
Miasto Aniołów,
Królewstwo,
Gdzie jesteś Amando,
Bunkier.
Mrok.
Tożsamość,