uhahana_2424
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 5
Reputacja: 0
|
II etap...czego się spodziewać?
Witam wszystkich  wiem, że już trochę mało czasu zostało, ale z przyczyn ode mnie nie zależnych(chora mama  ) wcześniej nie miałam czasu na nauke. Teraz zaczęły mi się ferię i choć zostały tylko 2 tygodnie to planuję choć troszkę "liznąć" niektóre tematy z geografii. Jednak z wiadomych przyczyn nie zdołam przygotować się z dużego zakresu więc chcialam prosić o pomoc. Czego przede wszystkim się uczyć...dodam, że mapę mam dość dobrze opanowaną...jednak jak myślicie co może się pojawić na tegorocznej olimpiadzie?? Słyszałam że duże prawdopodobienstwo że bedzie Australia lub Ameryki.. czy to prawda??
|
|
| 16-02-2010 13:02 |
|
mkb15480
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 13
|
RE: II etap...czego się spodziewać?
Skoro trzeba mieć kredki ; zieloną, czerwoną, niebieską i żółtą, to może trzeba będzie zaznaczyć jakieś prądy morskie , narysować/zaznaczyć coś na mapie albo narysować jakąś flagę
|
|
| 16-02-2010 14:00 |
|
syl0992
Student GeoForum
Ilość postów: 251
Reputacja: 3
|
Mi się wydaje, że OGiN to zbyt nieprzewidywalna olimpiada żeby móc ją przewidywac  Tak jak np co do Diamentu AGH możemy cos spekulować tak tu jest raczej trudno, bo np kto się spodziewał takich pytań jak w zeszłym roku były, typu całe podejście o Arktyce i Antarktydzie  Ale jedno wiadomo na pewno-mapa i odkrycia geograficzne przede wszystkim
"Remember that tomorrow comes after the dark":)
|
|
| 16-02-2010 14:28 |
|
uhahana_2424
Niemowlę GeoForum
|
No to Einstein  może również w tym roku sprawdzą się Twoje przypuszczenia  jak myślisz co będzie??
|
|
| 16-02-2010 17:26 |
|
Noelka
Uczeń GeoForum
Ilość postów: 49
|
Rozumiem, że Einstein zagłębił się przed zeszłorocznym etapem w broszurę informacyjną?
|
|
| 16-02-2010 22:24 |
|
mazacz_92
Licealista GeoForum
Ilość postów: 110
Reputacja: 1
|
Może się czepiam, ale po co powielać w zasadzie ten sam temat?
"Błędy człowieka czynią go sympatycznym."
Johann Wolfgang Goethe
|
|
| 16-02-2010 22:49 |
|
krzychow
Licealista GeoForum
Ilość postów: 126
Reputacja: 2
|
Chyba mazarz_92 ma racje  , ktorys raz z kolei jest o tym rozmowa. Wystarczy zajrzec do starszych tematow: albo do tego o drugim etapie, albo o tematach prac pierwszego. Ale jednak glupio nie pomoc kolezance. Przypuszczenia sa, ze moze byc astronomia, ze wzgledu na Rok Astronomiczny. Tak to trudno ocenic, ale jesli chodzi o region, to ostatnio byly Ameryki, Europa, pln. Afryka i Rosja, mysle, ze mozna liczyc na Azje, chyba pol.-wsch. Tam jest duzo tematow ciekawych: azjatyckie "tygrysy", monsuny, tajfuny, wielkie katastrofy, duze zaludnienie, konflikty, wiele morz, ciesnin, Tajwan- organizator tegorocznej ol. miedzynarodowej, zjawiska wulkaniczne, miejsce niedawnych igrzysk, zielona rewolucja w Indiach, perturbacje ze stolicami panstw- Sri Lanka, Myanmar, Korea Pld, przynaleznosc tych panst w organizacjach miedzynarodowych. Mysle, ze moooze mooze cos sie pojawi  Pozdrawiam
"Czasem lepiej być głupim i nic nie mówić, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"
|
|
| 17-02-2010 13:58 |
|
uhahana_2424
Niemowlę GeoForum
|
no to trochę pomysłów na kolejny tydzień ferii mam ;D zapewne wybiore się do Azji a może nawet w kosmos  z pewnością ominę zimne obszary naszego globu
a tak serio to najgorsze dla mnie w całej nauce jest przebrnięcie przez geologie  te wszystkie tabele stratygraficzne itp przyprawiają mnie o mdłości  chyba zaryzykuje i ominę w nauce ten cudowny rozdział
|
|
| 18-02-2010 18:07 |
|
qmate
Magister GeoForum
Ilość postów: 537
Reputacja: 14
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2010 19:41 przez qmate. Edit Reason: )
|
|
| 18-02-2010 19:37 |
|
AmeriKKKa
Student GeoForum
Ilość postów: 255
Reputacja: 2
|
Dokładnie, geologia fajna sprawa!
When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle.
Then I realised God doesn’t work that way, so I stole one and prayed for forgiveness.
- Emo Philips
|
|
| 18-02-2010 21:07 |
|
Kaktusia
Magister GeoForum
Ilość postów: 517
Reputacja: 12
|
Pewnie że geologia fajna sprawa  I nie zaszkodziłoby jej trochę zgłębić. Ostatnio mieli na okręgowych takie zamiłowanie trochę do geochemii, geologii. I z tymi obszarami polarnymi też nie znaczy, że jeśli coś było rok temu to teraz nie będzie, przykład chociażby z tą geochemią. OGiN jest zbyt nieprzewidywalny żeby się na coś nastawiać. Moim zdaniem to trzeba ogarnąć w zgrubsza wszystko, jak najlepiej opanować mapę, trochę danych statystycznych, a nastawiać się na coś nie za bardzo jest sens, lepiej poczytać z dziedzin, które szczególnie cię interesują i liczyć na szczęście
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
|
|
| 18-02-2010 22:15 |
|
Tilaczek
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 56
|
@syl0992: Dlaczego piszesz, że NAPEWNO odkrycia? ;p mapa no tak bo dziwne by było gdyby jej nie było w jakiejś formie...ale odkrycia? skąd ta pewność ;o
Jak wszyscy piszecie, nie ma co przewidywać, w końcu to OGIN. Można jedynie liczyć na to, że się trafi na to co się dobrze umie 
Jedyne co jest dość pewne (choć oczywiście nie do końca) to astronomia.
krzychow, ja muszę się nie zgodzić z Twoimi przewidywaniami odnośnie Azji Południowo-Wschodniej. Za dużo tam wysp, rozumiesz co za tym idzie. W tym roku tematem (i to najbardziej popularnym) była charakterystyka wysp(y). Dużo osób napewno pisało o jakiejś wyspie/wyspach tego regionu (np. ja sam, o Borneo) i takie osoby miałyby przewagę wynikającą z samego faktu, że pisały na dany temat pracę; ja sam muszę powiedzieć dzięki pracy orientuje się w tym regionie aż za dobrze ;p
Dlatego wątpie, żeby się to pojawiło na olimpiadzie, byłoby to po prostu nie fair.
...a tak poza tym, powodzenia wszystkim !
When the last tree will be cut, last river become poisoned and last fish will die, we will discover that it is not possible to eat money.
|
|
| 23-02-2010 19:06 |
|