Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Książka
Autor Wiadomość
Karola123456789 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Reputacja: 0
Książka
Dzień dobry Big Grin

Zastanawiam się nad kupnem jakiejś książki zawierającej dogłębne informacje z zakresu geografii fizycznej. Znalazłam jedną (starą jak świat) ale wydaje się być w miarę sensowna. Co o niej myślicie? A może macie jakieś inne propozycje? Big Grin

Pozdrawiam serdecznie

http://allegro.pl/geografia-fizyczna-swi...09677.html
20-05-2011 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
malaania Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 6
RE: Książka
Wydaje mi się, że w nowszych książkach możesz znaleźć nowsze informacje, ale w sumie stare książki jakoś lepiej się czyta.

wakacje nad morzem / obrazy
22-05-2011 17:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
Wypożyczałem niedawno tę książkę. Chodzi Ci o dogłębne informacje... więc znajdziesz tam naprawdę szczegółowe informacje o regionach świata i ich budowie geologicznej, ukształtowaniu powierzchni, klimacie, hydrografii, roślinności itd... Jest to fizyczna geografia regionalna świata. Ale jeśli bardziej interesuje Cię geografia fizyczna w czystej postaci np. chcesz dowiedzieć się jak powstaje niż, co dzieje się podczas przejścia frontu ciepłego, czym jest ploso, jak powstaje mada rzeczna, jakie są rodzaje kemów - to szukaj czegoś innego.

Nie znam chyba książki, w której byłaby cała geografia fizyczna. Jeśli chcesz zgłębić z niej wiedzę, sięgnij do podstawowych podręczników z każdej dziedziny geo fizycznej, oto co polecam:
- Meteorologia dla geografów, A. Woś
- Hydrologia ogólna, E. Bajkiewicz-Grabowska, Z. Mikulski
- Geologia dynamiczna, W. Mizerski
- Geomorfologia, M. Klimaszewski
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2011 22:02 przez qmate. Edit Reason: )
22-05-2011 21:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
dop3 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 5
'Geologia dynamiczna dla geografów' Wosia (taki chyba jest pełny tytuł) była u nas odradzana na wykładzie z geologii dynamicznej. Ponoć zawiera błędy merytoryczne - ale nie dam sobie uciąć głowy, że tak jest, bo geologiem nie jestem i nie będę, a i tej książki w ręku nie miałem.

"Hydrologię ogólną" Bajkiewicz-Grabowskiej i Mikulskiego również polecam, z zaznaczeniem, że pozostałe książki tych państwa ("Hydrometrie", "Przewodniki" i inne bajery) pokrywają się w dużej mierze treściowo z tą książkę (dosłownie - akapity są niemalże skopiowane).

"Geomorfologia" Klimaszewskiego jest bardzo gruba, dla zniechęconych ilością stron polecam współczesną wersję tej książki o tym samym tytule, ale autorstwa Piotra Migonia. Fajna, dokładna, ciekawa, napisana ładnymi, okrągłymi zdaniami książka.

Dla osób zainteresowanych geografią fizyczną ogólnie polecam książkę z pierwszego postu - ujęcie regionalne, więc chyba "podwójnie geograficzna" (to taki żarcik słowny tylko, uprzedzam na wszelki wypadek Tongue )

geopasja
09-09-2011 22:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 

Skocz do: