Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Linux - system godny polecenia... Ale czy na pewno??
|
| Autor |
Wiadomość |
snaakee
Administrator

Ilość postów: 1 558
Reputacja: 4
|
Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie, jest dużo bardziej stabilny od windowsa. Przez chwilę myślałem, żeby zainstalować go zamiast windowsa, ale na razie stanęło na zakusach. Problem z linuxem jest w tym, że wymaga troszkę wyższej wiedzy, zwłaszcza, gdy producent naszego hardware nie przewidział sterowników pod ten system. Poza tym podejrzewam, że wyłożyłbym się na konfigurowaniu Internetu. Jeżeli miałbym polecać coś, to takie wersje, które się na tyle rozpowszechniły, żeby z dodatkowym softem być sprzedawane. Jest duże prawdopodobieństwo, że projekt nie zostanie zawieszony i będziesz miał wsparcie dla swojego systemu. Jeżeli chodzi o konkretne dystrybucje, to baardzo dawno temu mówiło się o user friendly red hat i mandrake. Teraz chyba suse jest. Mam nadzieję, że nazw nie przekręciłem.
pozdrawiam,
Geografia - GeoZone.pl
|
|
| 10-03-2008 19:11 |
|
kasia55424
Gimnazjalista GeoForum
Ilość postów: 66
Reputacja: 0
|
No to pozdrowienia z mojego systemu 
Ogólnie to większych problemów nie mam, skoro mam 4 komputery w domu, to ten co musi jest podłączony do drukarki, a reszta rzeczy na moim linuksie śmiga aż miło 
Na początek polecam Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu 
Ogólnie pozdrawiam, z Kubuntu. Przeniosłam się na stałe, ponad pół roku temu i nie mam zamiaru nic zmieniać. Z internetem żadnych problemów nie było. Wszystko śmiga.. ;D Czekam na nowy komputer, z stabilniejszymi podzespołami, potem zainstaluję inne dodatkowe dystrybucje... Ale Windowsa sobie odpuszczę
Polecam:
MEGAMATMA! - czyli jak zdać maturę z matematyki! :)
|
|
| 10-03-2008 21:20 |
|
Nowaker
Administrator

Ilość postów: 268
Reputacja: 5
|
|
| 10-03-2008 22:10 |
|
noe_83
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 085
Reputacja: 7
|
Hmm...
Miałem już Open SuSe'a (wcześniej Fredore) ale nie mogłem skonfigurować sobie netu :/ (ja tu mam nieco większy problem, ponieważ łącze się z nim przez bluetooth, a mam go z nokii 6021  Znaczy net mam z komórki, a z kompem łączę się za pomoca zewnętrzengo modułu bluetooth...)
I problem w tym, że nikt z moich znajomych nie umie gdzieś tam dokonać dobrego wpisu w coś tam (sorry za takie słownictwo, ale jestem laikiem jeśli chodzi o Linux'a i programowanie ;p ), a niektórzy naprawdę są nieźli w te klocki :? No nic, może kiedyś powalcze z linuxem (może coś mnie najdzie i znowu ktoś namówi  albo ktoś w końcu mi skonfiguruje go pod moje wymagania  )
"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
|
|
| 10-03-2008 23:56 |
|
pl65
Student GeoForum
Ilość postów: 277
|
RE: Linux - system godny polecenia... Ale czy na pewno??
Najlepsza bo najstabilniejsza jest dystrybucja Ubuntu  .
Dlaczego warto instalować
Chodź by dla efektów 3D. To co ma vista to stanowi ok 1/10 efektów dowolnej dystrybucji Linuxa.
Jeśli chodzi o środowisko graficzne miło się pracuje na GNOME. Dlaczego nie KDE? Bo za bardzo przypomina Windows...
Pozdrawiam, Przemek
lisnet.info | Fotoblog
|
|
| 27-02-2009 18:11 |
|
Nowaker
Administrator

|
|
| 03-03-2009 02:20 |
|
pl65
Student GeoForum
Ilość postów: 277
|
Hp wydaje sterowniki na Linux. NVidia wiadomo są, reszta powinna być ok. Myślę ze nie ma problemów z współpracą.
Pozdrawiam, Przemek
lisnet.info | Fotoblog
|
|
| 03-03-2009 22:10 |
|
Nowaker
Administrator

|
|
| 05-03-2009 16:08 |
|
noe_83
prof. zw. dr hab. inż. GeoForum

Ilość postów: 1 085
Reputacja: 7
|
Wracamy do Pingwinka
Dla wtajemniczonych - pod Windą ( 7 ) jest taki soft jak Toshiba Hdd Protection..
Czy coś podobnego można znaleźć w Synaptic'u Ubuntu 10.04 bo szukam, szukam i znaleźć nie mogę (nawet w sieci ciężko z takimi informacjami :/ )
A szkoda, bo w sumie przydatna funkcja... i jak dla mnie niestety póki co dyskwalifikująca Pingwinka :/
"Nic nie przyniesie większej korzyści ludzkiemu zdrowiu oraz nie zwiększy szans na przetrwanie życia na Ziemi w tak dużym stopniu, jak ewolucja w kierunku diety wegetariańskiej."
Albert Einstein
|
|
| 15-11-2010 23:15 |
|