Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
matura 2010
Autor Wiadomość
puwis Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 14
Reputacja: 0
matura 2010
jak oceniacie tegoroczną maturę? jak dla mnie (uczestnika Olimpiady) była konkretna. Rozwaliły mnie opisówki (ich ilość)
13-05-2010 11:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
waisss Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 12
RE: matura 2010
Łatwe to to nie było ;( Ale wszystkie zadania zrobione Smile kwestia tylko czy poprawnie ;D
13-05-2010 11:50
sergey korovushkin Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 29
Ja jestem zadowolony. Dużo przemysłu, a to miałem dobrze przerobione. Z fizycznej geografii raczej też dobrze. Gorzej z zadaniami na podstawie mapki, ale w tych jestem kiepski Smile.
70% będę myślę miał, więc tyle ile chciałem.
13-05-2010 12:03
puwis Offline
Przedszkolak GeoForum

ogarną ktoś to zadanie z narysowaniem wyciągu? u mnie kompletny brak pomysłów. ja liczyłem na te 90, ale przez te opisowe czuje, że będzie góra 70confused
13-05-2010 12:10
kinga_gie Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 144
moim zdaniem trudna..w porównaniu z tamtym rokiem. to zadanie z wyciągiem też sie zgadzam że beznadziejne

"W tej chwili jest 6.502.867.120 ludzi na świecie. Mniej więcej. Ale czasami potrzebujesz tylko jednej z nich." OTH.
13-05-2010 12:53
adrian171 Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 47
Ja też myśle że trudna liczyłem na więcej zadań z mapy...
Ale ogólnie nie jest źleSmile
13-05-2010 12:55
1357a Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 13
ja leże i kwicze mimo że się tyle uczyłam wystarczyła chwila zawahania i już źle, nieukrywam że głupota też zaważyła. Ale to była chyba najtrudniejsza matura z włąściwych.
13-05-2010 13:08
sergey korovushkin Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 29
no właśnie, raczej była trudna i progi na pewno się zmniejszą. Gorzej dla tych co idą na polibudę jeśli fizyka będzie prosta :/ .
13-05-2010 13:11
1357a Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 13
ułatwioną będą mieli sprawe ci z poprzednich lat bo oni zapewne będą mieli lepsze wyniki;/
13-05-2010 13:20
msz24 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 6
Dla mnie rozszerzenie niestety też było bardzo trudne ;/ Wymagało myślenia i kojarzenia faktów i z materiałem z vademecum miało niewiele wspólnego. Wiele zadań w sumie nie sprawdzało faktycznej,wyuczonej wiedzy i osoba, która się nie przygotowywała, a myślała logicznie, miała podobne szanse na prawidłowe rozwiązanie zadań, co ta, która się uczyła. (np.w przypadku tych wszystkich zadan opisowych). Oczywiście wiedziałam, że tego typu zadania też się pojawiają i są konieczne, by sprawdzić umiejętność rozumowania,łączenia faktów, ale po prostu liczyłam,że oprócz tego pojawią się też zadania, do rozwiązania których potrzebna będzie solidna wiedza. Niestety było ich za mało. Nie tego się spodziewałam - liczyłam na organizacje polityczne i rozwijanie ich skrótów lub ich funkcje, konflikty zbrojne, z których wiedza na tegorocznej maturze niestety były bardzo pobieżnie sprawdzana - typy jezior, mórz czy chociażby typy wód mineralnych i ich lokalizacja na mapie Polski,jednym słowem coś, co wymagałoby odpowiedniego przygotowania przed egzaminem, dużego nakładu pracy i nauki ;/ Jestem rozczarowana. Doszłam do wniosku, że niepotrzebnie straciłam tyle czasu na wałkowanie non stop tego samego materiału z vademecum, skoro znajomość jakichś szczególików kompletnie się nie przydała ;/ Może po prostu nie podeszły mi te zadania, pech. Liczyłam na wynik od 86 w górę, niestety podejrzewam, że będę miała koło 70paru % ;/ Jestem zdania, że wynik z matury nie będzie odzwierciedlał mojej wiedzy, a tego najbardziej się obawiałam :<
13-05-2010 14:09
puwis Offline
Przedszkolak GeoForum

msz24, pamiętaj, że ta wiedza może przydać Ci się na studiachSmile
13-05-2010 14:28
olala1304 Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 18
Shy RE: matura 2010
No to tak ... Ja uważam, że matura i owszem była trudna ale jak trudno bedzie zdobyc nawet jeden punkcik. Zauważcie ile było zadan 1 punktowych lub 2 . Wystarczy pomylic sie w jednym i cale zadanie zle ( to w np . gdzie trzeba było napisac pozytywne i naegatywne skutki czegos tam...zbyt obszerne zadanie jak na 1 punkt)... ;/ Poza tym było wiecej zadan niz do tej pory. W dzisiejszej maturze na poziomie roz. wyjatkowo dobrze trzeba było znac mape. Hmm... nie potrafie ocenic na ile procent napisałam :/
13-05-2010 15:14
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 117
ja tam sie ciesze że były opisówki bo jak dla mnie to najłatwiejsze co może być;p jeśli chodzi o czysta wiedzę w moim przypadku to była nie wielka Big Grin przy strzelałam w większości pytań w których się dało;p mam nadzieje że choć troche strzałów się zgodzi... ale chyba nie ma jeszcze nigdzie odp z tego co przeszukiwałam więc nie jestem w stanie tego sprawdzić ;p

60% ... czy ja prosze o tak wiele... Big Grin
13-05-2010 15:17
tommy91 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 103
przeglądając to w necie stwierdzam ze podstawa była śmieszna, a rozszerzenie powiedzmy średnie, przyznam ze musiałbym się trochę wysilić zeby te 80% wyciągnąć ale na szczęście nie muszę co zagwarantował mi OGiN Smile łatwo nie mieliście, więc nie martwcie się wynikami, bo pewnie wszystkim poszło tak samo Big Grin

"góry moje, wierchy moje otwórzcie swe ramiona"
13-05-2010 15:26
msz24 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 6
Puwis, to się jeszcze okaże. Na razie zastanawiam się nad AGH w Krakowie, rozważam studia związane z geografią, ale prawdę mówiąc nie jestem co do nich przekonana. Choć uważam,że warto jest znać podstawy geografii społeczno-ekonomicznej, niezależnie od kierunku studiów Smile

Bless_ya_xD, z całym szacunkiem, ale właśnie o tym mówię!
Zależało mi na tym,żeby dobrze napisać geo, przykładałam się i stąd moje rozgoryczenie faktem, że osoby które szły bez żadnego przygotowania, z marszu, napisały ten test niewiele gorzej od zdecydowanie mniej licznej grupki uczniów, która traktowała tę maturę poważnie.
Mam poczucie niesprawiedliwości i uważam,że nie było to sensowne. Wynik na pewno nie będzie adekwatny do czasu, jaki poświęciłam na naukę, no ale trudno. ;/
Btw. właśnie przeglądałam arkusz podstawowy i odniosłam wrażenie, że to na podstawie trzeba było dysponować większą wiedzą teoretyczną, niż na rozszerzeniu! Może taka jest właśnie specyfika rozszerzenia, ale tak czy siak, wydaje mi się,że w zeszłych latach rozszerzenia były łatwiejsze i jakoś lepiej pomyślane.
I fakt, zadań było za dużo, jak wielu miałam problem z czasem. ;/
13-05-2010 15:34
Odpowiedz