Pokaż nowe posty |
Oznacz wszystkie jako przeczytane |
Szukaj
Ocena wątku:
- 0 Głosów - 0 Średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
|
| Autor |
Wiadomość |
krzesło-z-dopalaczem
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 1
Reputacja: 0
|
Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
Witam was
ja, uczeń mat fizu, dnia styczniowego postanowiłem zdawać geografię, gdyż jak się okazało, lepiej wychodzi mi rozumienie świata niż jego liczenie.
w ferie zimowe kupiłem vademecum operonu ale przeczytałem niestety narazie tylko 120 stron i średnio wszystko pamiętam.
I choć rzeczywiście, czas na naukę jeszcze mam, to uznałem, że lepiej jest czytać to, co mi potrzebne na maturę, (no bo repetytorium jest również z rozszerzenia a ja zdaję podstawę)
Z tego miejsca właśnie składam prośbę o wypisanie stron które trzeba umieć bezwzględnie a których wcale
z góry dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| 14-03-2010 17:18 |
|
anilana
Magister GeoForum
Ilość postów: 594
Reputacja: 16
|
RE: Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
Wejdź na stronę cke albo swojego oke (np http://www.cke.edu.pl), zakładka informatory. Ściągnij informator z geo od roku 2008 lub po roku 2005. Przeczytaj szczegółowe wymagania na poziom podstawowy i ucz się wg tych wymagań
Pozdrawiam, Anula
|
|
| 20-03-2010 15:55 |
|
banan783
Niemowlę GeoForum
Ilość postów: 9
Reputacja: 0
|
Z tego co zauważyłam robiąc matury, to zakres w sumie jest bardzo podobny, z tym. Zadania w arkuszu podstawowym są tak formułowane, że za każdy podpunkt w zadaniu jest przyznawany punkt, a na rozszerzeniu wiedza musi być bardziej usystematyzowana więc wymagane sa konkretne odp. za 4-5 podpunktów przyznaje się 2pkt.
Pozdrawiam, banan783
|
|
| 21-03-2010 18:47 |
|
anilana
Magister GeoForum
Ilość postów: 594
Reputacja: 16
|
Nie masz racji - za każdy podpunkt w podstawie nie daje się jednego punktu. Punktowanie jest podobne jak na rozszerzeniu. Chodzi przede wszystkim o zakres materiału; np podstawa nie obejmuje ruchów epejrogenicznych, plutonizmu, geografii medycznej, geografii wyborczej,struktury etnicznej itp. (jeśli dobrze pamiętam). Należy pamiętać, że rozszerzenie obejmuje również wiadomości z podstawy. Wystarczy porównać szczegółowe wymagania egzaminacyjne na oba poziomy zawarte w informatorze maturalnym (str.19 - 31 w Informatorze po roku 2008)
Pozdrawiam, Anula
|
|
| 26-03-2010 11:54 |
|