Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
Autor Wiadomość
krzesło-z-dopalaczem Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Reputacja: 0
Exclamation Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
Witam was

ja, uczeń mat fizu, dnia styczniowego postanowiłem zdawać geografię, gdyż jak się okazało, lepiej wychodzi mi rozumienie świata niż jego liczenie.

w ferie zimowe kupiłem vademecum operonu ale przeczytałem niestety narazie tylko 120 stron i średnio wszystko pamiętam.

I choć rzeczywiście, czas na naukę jeszcze mam, to uznałem, że lepiej jest czytać to, co mi potrzebne na maturę, (no bo repetytorium jest również z rozszerzenia a ja zdaję podstawę)

Z tego miejsca właśnie składam prośbę o wypisanie stron które trzeba umieć bezwzględnie a których wcale Smile

z góry dziękuję i pozdrawiam.
14-03-2010 17:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Asiaa91 Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 321
Reputacja: 2
RE: Matura podstawowa - jakie strony z operonu?
Szczerze to ciężko stwierdzić co trzeba umieć a co nieSmile Najlepiej się ze wszystkiego orientować, do geografii jest naprawdę ogrom materiału. Zawsze jest część z mapy, więc może to?Smile

"Najbardziej stracony dzień to ten, w którym nie zaśmialiśmy się ani razu":D
19-03-2010 18:41
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
Wejdź na stronę cke albo swojego oke (np http://www.cke.edu.pl), zakładka informatory. Ściągnij informator z geo od roku 2008 lub po roku 2005. Przeczytaj szczegółowe wymagania na poziom podstawowy i ucz się wg tych wymagań

Pozdrawiam, Anula
20-03-2010 15:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
banan783 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 9
Reputacja: 0
Z tego co zauważyłam robiąc matury, to zakres w sumie jest bardzo podobny, z tym. Zadania w arkuszu podstawowym są tak formułowane, że za każdy podpunkt w zadaniu jest przyznawany punkt, a na rozszerzeniu wiedza musi być bardziej usystematyzowana więc wymagane sa konkretne odp. za 4-5 podpunktów przyznaje się 2pkt.

Pozdrawiam, banan783
21-03-2010 18:47
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
Nie masz racji - za każdy podpunkt w podstawie nie daje się jednego punktu. Punktowanie jest podobne jak na rozszerzeniu. Chodzi przede wszystkim o zakres materiału; np podstawa nie obejmuje ruchów epejrogenicznych, plutonizmu, geografii medycznej, geografii wyborczej,struktury etnicznej itp. (jeśli dobrze pamiętam). Należy pamiętać, że rozszerzenie obejmuje również wiadomości z podstawy. Wystarczy porównać szczegółowe wymagania egzaminacyjne na oba poziomy zawarte w informatorze maturalnym (str.19 - 31 w Informatorze po roku 2008)

Pozdrawiam, Anula
26-03-2010 11:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz