Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura w 6 miesięcy?
Autor Wiadomość
Suchy1991 Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Reputacja: 0
Matura w 6 miesięcy?
Witam,
obecnie jestem studentem chemii, do tej pory z geografią nie miałem zbyt dużo wspólnego, może dlatego, że nie miałem zbyt sympatycznych nauczycieli.

Chciałbym zmienić diametralnie kierunek studiów - planuję ekonomię, ale nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie.

Nie miałem styczności z geografią przez około 3 lata. Chciałbym zdawać maturę rozszerzoną. Wiem, że to szalone wyzwanie, które na pewno będzie wymagać ode mnie wielu poświęceń i nieprzespanych nocy.

Czy myślicie, że mam jakąkolwiek szansę? Mój cel to 60%.
02-12-2011 16:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bartek_s1992 Online
Student GeoForum

Ilość postów: 249
RE: Matura w 6 miesięcy?
Myślę, że masz sporą szansę. Zerowej wiedzy na temat geografii na pewno nie masz... ale chcąc osiągnąć zadowalający rezultat z matury rozszerzonej to na to trzeba pracować przez 3 lata (mam tu na myśli liceum z geografią rozszerzoną )
Ja również zdaję rozszerzenie ale systematycznie uczę się sam już od ponad roku bo w szkole miałem tylko podstawy przez 2 lata.
Jak się już zabierzesz do pracy to masz sporą szansę. Zrób sobie próbną maturę z geografii (listopad) i będziesz wiedział mniej więcej nad czym musisz jeszcze popracować .
02-12-2011 17:58
dani3131 Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 693
Reputacja: 3
z tą sporością szans to ja bym był ostrożny, tu wszystko zależy od Twojej systematyczności, chęci zdobywania wiedzy. Znam jedną osobę, która w pół roku wzięła się w garść i zdała geo na 90%. Wymagało to jednak tytanicznego wysiłku i monstrualnej ilości przerobionych zadań.

Puchar Świata w Rugby - Nowa Zelandia 2011
02-12-2011 19:10
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
To jest do zrobienia. Co prawda zgadzam się że repetytorium Operonu ma błędy ale spokojnie wystarczy do przygotowania sie do matury na tym poziomie (Im mniej książek tym lepiej). Do tego atlas na wyrywki i setki zadań maturalnych - co najmniej 4-6 godzin tygodniowo (zegarowych) + kilka spotkań, na których ktoś Ci wytłumaczy jak rozwiązuje się zadania z tego przedmiotu (na co należy zwrócić uwagę) oraz jak zabrać się do zadań z mapą topograficzną. Przerabiaj dzial po dziale i po każdym z nich rozwiązuj zadania, które były na maturze do tego czasu np ze strony http://www.geografia.lo4.poznan.pl/przedmwybrany.htm. Zasada jest jedna - trzeba to lubić i myśleć a nie uczyć się na pamięć. Wszystko analizuj na mapach w atlasie. To tyle. Życzę powodzenia

Pozdrawiam, Anula
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2011 00:11 przez anilana. Edit Reason: )
03-12-2011 00:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Piotrq10 Online
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 64
http://www.geo.norwid24.waw.pl/
Na tej stronie masz też pare fajnych rzeczy. Znajdziesz tu pewnego rodzaju Vademecum, wykaz istotnych nazw geograficznych i pare innych rzeczy.

Faktycznie jak zauważyła anilana, przy tak krótkim czasie kupowanie jakichkolwiek podręczników jest bezsensowne. Najlepiej kupić Vademecum, np. OPERONU, atlas, ewe. zbiór zadań ( polecam "Geografia. Ćwiczenia i testy" WSzPWN).
03-12-2011 22:05
krisxor Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 178
hej!
pewnie, że dasz radę, jeśli tylko geografia cię wciągnie.
jeśli zaintrygowała cię chemia, to myślę, że z geo również powinno pójść ci okej -
ważne by to nie były dla ciebie męczarnie powodujące strumienie potu, a w jakimś stopniu - przyjemność,
systematyczność, uśmiech przy robocie, motywacja, do tego osoba, która się na tym zna - i dasz radę.
na koniec serdecznie polecam ci tę stronę i serio - warto te kilka dych dać na to repetytorium,
bo operon moim zdaniem się przy nim kładzie:

http://www.educentrum.pl/

sprawdź, a nie pożałujesz - zaciśnij pięści i zdobędziesz wszystko co sobie wymarzysz : )

http://wpmt.pl/profile/zoso-35148

my way, my passion, geology !

http://eroristo.blog.onet.pl/ <- zapraszam!
06-12-2011 19:15
bartek_s1992 Online
Student GeoForum

Ilość postów: 249
Ja osobiście polecam książki Władysława Skrzypczaka w szczególności do matury rozszerzonej ...
06-12-2011 19:20
Gabi101010 Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 10
Hej, szansę masz zawsze, ale oczywiście, tak jak napisał ktoś wcześniej, wszystko zależy od Twojego samozaparciaWink Kieruj się zasadą: „chcieć to móc” i głowa do górySmile Proponowałabym najpierw powtórzyć sobie cały materiał, a potem sięgnąć po jakieś dobre testy i sprawdzić swoją wiedzę w praktyce. Problemów ze znalezieniem książek raczej mieć nie będziesz, bo w księgarniach można znaleźć naprawdę bardzo wiele pozycji. Z pewnością szybciej się wszystkiego nauczysz, jeśli w ogóle interesuje Ciebie geografia. W przeciwnym razie zdobywanie wiedzy może Tobie zająć nieco czasuWink

Matura z angielskiego
21-02-2012 23:42
damian93547 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 109
ja z lenistwa dopiero jutro zaczne uczyc sie fizycznej pozniej ekonomiczna , mysle ze mam jeszcze troche czasu. oby starczyloSmile
22-02-2012 22:04
Odpowiedz 

Skocz do: