Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matura z geografii 2010
Autor Wiadomość
bah bah Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 2
Reputacja: 0
Matura z geografii 2010
Witam. W tym roku będę zdawał maturę. Jeśli chodzi o kierunek to w grę wchodzi chyba tylko ekonomia (z fizyki miernota, wiec polibuda także nie). Zastanawiałem się nad UG oraz SGH.
No właśnie oprócz matmy na rozszerzonym, angola na rozszerzonym i niemca na podstawowym (tylko SGH) muszę sobie wybrać dodatkowy przedmiot na poziomie rozszerzonym z pośród: Geografia, WOS, historia, informatyka (od razu mówię że odpada).
Moje pytanie brzmi (w związku z tym że pisze na forum geograficznym): Jestem w klasie gdzie geografia jest na poziomie podstawowym. Czy różnica między gegrą na podstawie, a gegrą na rozszerzeniu jest duża pod względem trudności i zakresu materiału ? Co w ogóle radzicie mi zdawać z tych przedmiotów. Historia na rozszerzeniu podobno masakra (tak mówiła babka od historii), a reszta ? Która matura jest względnie łatwa do przygotowania.

Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam.
03-09-2009 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 117
RE: Matura z geografii 2010
na poziomie podstawowym jest dużo więcej rzeczy niż na rozszerzonym, przynajmiej takie są moje obserwacje ;p ale nie są aż tak trudne i mysle że da sie je nadrobić ;p geografia ogólnie nie jest aż tak trudnym przedmiotem do zdawania ;p
a co do historii to prawda, też słyszałam że jest baardzo trudna, poziomem o wiele trudniejsza niż rozszerzona matura z geografii czy biologii nawet Wink moja historyczka stwierdziła że każdy kto tylko może niech trzyma się z daleka od rozszerzonej matury z historii bo jest piekielnie trudna, i niech zdają ją tylko ci którzy są zmuszeni ze względu na kierunek jaki bardzo chcą isc Wink
na odwrót.. na poziomie rozszerzonym jest dużo więcej rzeczy niż na podstawowym* Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-2009 19:53 przez bless_ya_xD. Edit Reason: )
03-09-2009 19:53
bah bah Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 2
a masz/macie jakieś opinie jeśli chodzi o maturę z Wosu ?
Mógłby mi ktoś podać jakieś dobre forum ogólne (bo to jest konkretnie o geografii) o studiach o wydziałach, o maturach (jakie przedmioty, opinie). Nie żebym wątpił w uzyskanie tu ciekawych, pomocnych informacji. Po prostu uważam że im więcej wątków na RÓŻNYCH forach tym lepiej.

Moim skromnym zdaniem to zakres materiału podręcznikowego w gimnazjum był większy niż podstawowy w LO.
03-09-2009 20:01
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
mogę powiedzieć tyle że aby dostać się na SGH nie trzeba zdawać drugiego jeżyka, bo bez niego mozna się dostać (przykład mojego kolegi to potwierdza) - jest tylko jeden warunek trzeba zajebiście zdać mate gegre i angolTongue
Wos podobno był w tym roku trudny - radzę zdawać gegrę bo wszystko z niej idzie nadrobić
PS. Nie trzeba byc mocnym z fizyki, by poradzić sobie na polibudzie - podstawą jest matma

Geomania...niektórych już złapało:D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-2009 07:45 przez pisk35. Edit Reason: )
03-09-2009 20:30
squirrel_sami Niedostępny
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 202
Bah bah co do Twojego pytania o to, jaki przedmiot wybrać, to myślę, że powinienieś wybrać taki, w którym czujesz się najlepiej. Osobiście napiszę tak:
- dla mnie matura z geografii na poziomie rozszerzonym wydaje się łatwiejsza niż na poziomie podstawowym.
- jesli chodzi o historię na poziomie rozszerzonym, to oprócz zwykłego testu należy napisać prace historyczną liczącą ok. 2 i pół strony... pozatem często są mało znane fakty historyczne lub źródła, które trzeba opisać, dopasować do wieku, lub do wydarzenia, twórcy itp.
- WOS na rozszerzonym również posiada pracę do napisania mniej więcej na taką samą objętość., oprócz tegon trzeba znać wszystkie fakty obecne z polityki, kultury i innych wazniejszych wydarzeń w kraju i za granicą.
Pozostaje Ci więc dokonanie wyboru w czym się czujesz najlepiej i co Ci najbardziej odpowiadaSmile
Jeśli szukasz innych forów to najłatwiej znaleźć wpisując w wyszukiwarkę forum X , gdzie X to nazwa danego przedmiotu.

PS. na jakim profilu jesteś?
03-09-2009 20:40
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
poświęć jedno popołudnie, znajdź w sieci zeszłoroczne arkusze maturalne i rozwiąż te co cię interesują. sprawdź ile punktów z czego byś otrzymał i szlifuj się w tym w czym na wstępnie jesteś najlepszy Big Grin

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
03-09-2009 21:27
Adzu Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Witam. Jestem nowa na forum.
W tym roku pisze maturę i chciała bym prosić o opinie w pewnej sprawie.
Od niedawna odkryłam w sobie wielką pasję do geografii. I chce zdawać na maturze rozszerzoną. Ale taka naprawę moja wiedza jest baaardzo mała. Miałam fatalną geografie w gimnazjum i przez pierwsze dwa lata.
Czy uważacie że osoba bez dużej wiedzy (właściwie bardzo małej) jest w stanie dobrze zdać rozszerzenie jeśli teraz weźmie się do pracy???
Serdecznie pozdrawiam
20-09-2009 14:35
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
jeśli motywacja jest, to i dobre zdanie będzie Smile ale do roboty trzeba się brać...

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
20-09-2009 15:47
sebastian1212 Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 43
zawsze chciałem to napisac: MATURA TO BZDURA Big Grin!

pozdrawiam,
sebastian rocznik '90
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2009 16:02 przez sebastian1212. Edit Reason: )
25-09-2009 16:02
kinga_gie Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 144
mam zamiar kupić coś z operonu i przeglądałam vademecum i jest też osobna książka testy maturalne 2010? ma ktoś może z was? bo nie wiem na co sie zdecydować czy też na to i na to?Big Grin

"W tej chwili jest 6.502.867.120 ludzi na świecie. Mniej więcej. Ale czasami potrzebujesz tylko jednej z nich." OTH.
25-09-2009 16:20
wolaj1991 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 103
mam jedno i drugie i vademecum i zbiór zadań i nie narzekamTongue
vademecum czytam i sie ucze z nich a testy przegladałem ale bede je robił dopiero od drugiego semestruTongue ale dobre są i polecam

I love OGIN ;D
25-09-2009 19:50
Odpowiedz