Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OGIN "od kuchni"
Autor Wiadomość
qmate Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 537
Reputacja: 14
OGIN "od kuchni"
Bardzo chciałbym się dowiedzieć kilku ciekawych myślę faktów dotyczących olimpiady, chodzi mi o etap okręgowy.

1. Czy razem ze mną jedzie mój nauczyciel?
2. Gdzie się śpi? Są pokoje pojedyncze czy jakieś grupowe? Bo chyba nie powiecie mi, że przyjeżdża się jednego dnia, wieczorem wraca, a drugiego z powrotem?
3. Czy wyniki pisemnych są pierwszego dnia? Jeśli tak, to pewnie osoby, które nie przeszły wracają tego samego dnia do domu?
4. Ile trwają te zawody: pisemne i ustne (mniej więcej w jakich godzinach i ile godzin trwają)?
5. Czy na okręgowym są jakieś wycieczki terenowe?
6. Czy jest dużo czasu wolnego i co wówczas zazwyczaj można tam robić?
7. Na ustnych odpowiadamy przed komisją i publicznością.
a) Ile osób liczy komisja a ile siedzi na publiczności?
b) Czy nauczyciele siedzą na widowni?
c) Kiedy wyjaśniamy jakieś rzeczy, to z tego co wiem, trzeba je narysować, zrobić ilustrację? Jest tablica czy papier? A jak ja nie umiem zbytnio rysować? Weź namaluj teraz jakąś subdukcję albo formy polodowcowe...
8. No i jeszcze czy są jakieś nagrody, pamiątki, może gadżety?

Jak macie inne ciekawe pytania to dawajcie. Będę bardzo wdzięczni, jeśli ktoś doświadczony odpowie.
24-11-2008 20:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8
RE: OGIN "od kuchni"
Hehe...Od kuchni OGiN jest bardzo smakowity Big Grin Tyle mogę powiedzieć Wink
A co do pytań:
1) To zależy od Twojego nauczyciela. Generalnie bardzo często się nauczyciele pojawiają, co by swoim pupilom towarzystwa dotrzymać, jednakże żadnej normy/odgórnego przykazu nie ma.
2) Wszystko zależy od okręgu, z którego jesteś. Ja z racji tego, że wszystko miałem na miejscu, nigdy nie korzystałem.
3) Wyniki są zazwyczaj podawane w sobotę późnym wieczorem. I generalnie jeśli ktoś nie przechodzi na etap ustny, to nie ma obowiązku zostawać na niedzielę. Jednakże często z przyczyn logistycznych (np. wspólny transport ze współuczestnikami) ludzie zostają, co by kibicować swoim kolegom/koleżankom.
4) Zawody pisemne są w sobotę i trwają circa 3 godziny (3 x 45minut + przerwy; ewentualnie może się zdarzyć, że podejścia są trochę dłuższe, np. 1-godzinne - głównie wtedy, gdy trzeba jakiś profil narysować albo dużo liczyć itp.). Chyba (bo głowy sobie uciąć nie dam) wszystko startuje w tym roku o 10.00. [A może o 9?]
5) Wycieczek terenowych, które byłyby elementem samej olimpiady nie ma. Jednakże komitety okręgowe mogą coś zorganizować od siebie, ale ma to tylko formę krajoznawczą i wypełnia czas w sobotę popołudniu dla tych, którzy przyjechali spoza miasta, w którym etap okręgowy się odbywa.
6) Nie wiem. Wszystko zależy od komitetu okręgowego i od tego, czy coś zorganizuje [vide punkt 5]. No i oczywiście od samych uczestników.
7) a) Komisja składa się z 5 członków, którzy mogą punktować od zera do czterech. Max - 20p. Publiczność to zazwyczaj nauczyciele, inni uczestnicy, którzy nie przeszli na ustne, znajomi, czasem zaproszeni goście. Ilość w zasadzie nieograniczona Big Grin b) Tak. Nauczyciele mogą siedzieć na widowni. c) Tak. Jest tablica, na której się pisze markerami. [Przynajmniej tak było od kiedy pamiętam w okręgu mazowieckim. Być może w innych okręgach wygląda to trochę inaczej, chociaż w to wątpię]. A jak nie umiesz rysować, to trzeba się do przedszkola wrócić Tongue A serio - zawsze możesz poćwiczyć Wink
8) Wszystko w gestii komitetów okręgowych. Bardzo różnie w różnych miejscach.

PS. Polecam zadawanie pytań związanych z olimpiadą w Komitecie Głównym OGiN. Na oficjalnej stronie internetowej powstaje specjalna sekcja. http://www.ogin.edu.pl/faq.html
24-11-2008 20:52
qmate Offline
Magister GeoForum

O dzięki wielkie. A co do Twojej odpowiedzi na pytanie nr 7a. Można wziąć ze sobą znajomych tylko tak dla towarzystwa?
24-11-2008 21:03
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
(24-11-2008 20:34)qmate napisał(a):  6. Czy jest dużo czasu wolnego i co wówczas zazwyczaj można tam robić?
7. Na ustnych odpowiadamy przed komisją i publicznością.
a) Ile osób liczy komisja a ile siedzi na publiczności?
c) Kiedy wyjaśniamy jakieś rzeczy, to z tego co wiem, trzeba je narysować, zrobić ilustrację? Jest tablica czy papier? A jak ja nie umiem zbytnio rysować? Weź namaluj teraz jakąś subdukcję albo formy polodowcowe...

6. na okręgowych czasu jest raczej sporo. w niektórych okręgach jest on wypełniony wycieczka krajoznawczą, o czym wspomniał @arr. pamiętam, że pomimo tego był nawet czas by pójść do sklepu po pizzę i przyrządzić ją samemu w mikrofalówce w bursie. na wieczór przed zawodami zakwaterowani już uczestnicy dzielą się zazwyczaj na dwie nierówne grupy. grupa zdecydowanie mniejsza siedzi na swoich łózkach, przegląda atlasy, testy z poprzednich lat, odpytują ich jeszcze psorowie - w skrajnych wypadkach niektórzy chodzą z twarzą w pliku kilkunastu kartek zapisanych drobny drugiem - taka powtórka by umieć na blachę Tongue większa grupa natomiast koncentruje się na rozmowach integracyjnych. głównym tematem jest dlaczego ktoś się znalazł na olimpiadzie, że przez przypadek i że nic nie umie Tongue tak czy siak każdy próbuje zajrzeć chociaż raz do atlasu - ale i tak nigdy się nie trafi na pytanie, z tego co się sobie w ostatniej chwili przypomniało. przynajmniej ja tak miałam.
z poza naukowych przyjemności, i zwiedzania bursowej kuchni. idzie się w kilkuosobowym gronie do knajpy, sklep, jakieś piwo. ja miałam okazję pół nocy grać w bilarda Tongue

7 a) ilość osób na publiczności jest proporcjonalna do czasu. maleje proporcjonalnie z czasem. na początku jest dużo zainteresowanych osób (ciekawscy), na koniec mało kto słucha.

7 c) arr, przypomnijmy że od kilku lat (dwóch?) nie ma już rysowania ! rysowało się w części z pytaniami do prezentacji zagadnień fizycznych. teraz jest test i każdy uczestnik zaznacza na kartce którą ma przed sobą a b c lub d w oparciu o pytanie dotyczące rysunku prezentowanego za pomocą rzutnika.
w części ekonomicznej, gdzie nadal jest prezentacja się nie rysuje. przyda się jedynie wskaźnik - laser, patyk (chyba Ci dadzą?) żebyś mógł pokazać wszystkim na mapie gdzie się uprawia buraki w Polsce, a gdzie hoduje bydło w Europie - stosownie do pytania wink
7a) można wziąć kogo się chce, mamę tatę, papugę, przyjaciela. wejście na widownie jest otwarte i można wychodzić i wchodzić ile się komu podoba. problem jest jedynie logistyczny - jak masz daleko okręgowy to towarzysze będą sobie musieli nocleg załatwiać we własnym zakresie.

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu
Coś mówi - spróbuj z nimi
Coś mówi - zostań w cieniu."
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2008 21:22 przez carenza. Edit Reason: )
24-11-2008 21:20
Kaktusia Online
Magister GeoForum

Ilość postów: 517
Reputacja: 12
U nas rok temu zawody okręgowe odbywały się w Chełmie. Z Lublina był autokar, ale do Lublina trzeba było dojechać samemu. Po obiedzie byliśmy na wycieczce w podziemiach kredowych u ducha Bielucha Wink Potem powrót do szkoły gdzie odbył się wykład o krasie, a po nim ogłoszenie wyników. Nocleg mieliśmy w jakimś internacie. Pokoje 4-osobowe. Mój miał starsznie nieszczelne okna, a było wietrznie... Wink Ale najlepszy był napis przy wejściu do stołówki z której i tak nie korzystaliśmy: "Zakaz wnoszenia noży." Big Grin Teoretycznie podobno w wieczór sobotni organizowana jest dyskoteka dla geografów, ale rok temu nie było bo była żałoba narodowa.
U nas tablicy nie pamiętam, była tylko mapa świata chyba... Albo byłam w zbyt dużym stresie Big Grin Każdy uczestnik pisemnego otrzymał upominki od sponsorów (kubek, długopisy, notesy, itp.), a uczestnicy ustnych zależnie od miejsca. Ja dostałam 2 książki, różne mapy i małą myszkę do laptopa Wink Ale tak było rok temu na Lubelszczyźnie. Jak w innych okręgach nie wiem, nie wiem nawet czego spodziewać się w tym roku.

"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
24-11-2008 21:25
arrturro Offline
SM Don Arrturro

Ilość postów: 2 240
Reputacja: 8
(24-11-2008 21:20)carenza napisał(a):  7 c) arr, przypomnijmy że od kilku lat (dwóch?) nie ma już rysowania ! rysowało się w części z pytaniami do prezentacji zagadnień fizycznych. teraz jest test i każdy uczestnik zaznacza na kartce którą ma przed sobą a b c lub d w oparciu o pytanie dotyczące rysunku prezentowanego za pomocą rzutnika.
w części ekonomicznej, gdzie nadal jest prezentacja się nie rysuje. przyda się jedynie wskaźnik - laser, patyk (chyba Ci dadzą?) żebyś mógł pokazać wszystkim na mapie gdzie się uprawia buraki w Polsce, a gdzie hoduje bydło w Europie - stosownie do pytania wink

Racja, racja...stary jestem i skleroza mi doskwiera Wink Zapomniałem, że moje czasy już dawno minęły Tongue
24-11-2008 22:35
kujon66 Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 36
Reputacja: 0
ja pamiętam jak w zeszłym roku to o północy dopiero kolacje jedliśmy w pokoju złożoną i delicji, chipsów i mleka monte Big Grin co to były za czasy

Praca jest dla człowieka, a nie człowiek dla pracy.
25-11-2008 22:55
qmate Offline
Magister GeoForum

Dzięki za te odpowiedzi.

Jeszcze jedno pytanie: jeśli pojedzie ze mną nauczycielka, to czy ma ona też zapewniony tam jakiś nocleg czy coś (no bo w końcu piszecie, że można przyjechać bez opiekunów) ?
10-12-2008 22:48
carenza Offline
nadużywająca diabła tasmańskiego

Ilość postów: 2 504
Reputacja: 10
ma tam gdzie Ty, chociaż nie będzie to raczej ten sam pokój.. Tongue
tylko inny zbiorowy "nauczycielski"

[Obrazek: wistpanomwj3.jpg]
"Cóż tam ten tłum dostrzega
Trwający w zachwyceniu