pl65
Student GeoForum
Ilość postów: 277
Reputacja: 5
|
|
| 29-04-2009 21:11 |
|
qmate
Magister GeoForum
Ilość postów: 537
Reputacja: 14
|
RE: prezentacja maturalna z polskiego
Ja podobnie. Chociaż geci już nie ;D Ale polski, ang i mate też. Najbardziej boję się polskiego, bo nie lubię tego przedmiotu, to beznadziejne lanie wody na w ogóle nie interesujące mnie tematy mnie osłabia. Ten przedmiot przeczy sam sobie: najpierw podczas lektury Ferdydurke śmiejemy się z tego, że nauczyciel na siłę chce wpoić uczniom, że "Słowacki wielkim poetą był", a sami jesteśmy w tej samej sytuacji - każą nam robić coś, co nas nie interesuje. Nie chce aby ktoś zrozumiał, że jestem przeciw czytaniu książek - nie. Chodzi o to, że męczą mnie te niektóre beznadziejne (subiektywnie) książki. I nikt nie wmówi, że są to super ekstra pozycje - dla mnie super ekstra są telezakupy mango i co?? ;D
Ponadto generalnie jestem za matematyką na maturze.
Zdenerwowało mnie ostatnio, jak usłyszałem w radiu, że uczniowie jakiegoś liceum plastycznego się buntują, bo nie chcą pisać matematyki. Humaniści - no dobra, nie chcą pisać, cóż ... Ale czy ja do *** mogę się zbuntowac, że nie chcę pisać polskiego? Nie! No właśnie! Sprawiedliwość musi być - jest na maturze coś dla humanistów (i męczarnia dla ścisłowców) - polski, niech będzie też coś dla ścisłowców - matematyka. Będzie sprawiedliwie. Zresztą śmieszne, że matematyki nie ma obowiązkowej na maturze - to królowa nauk ;D (obok geci heheh).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2009 22:13 przez qmate. Edit Reason: )
|
|
| 29-04-2009 22:12 |
|
malgoszta
Doktor GeoForum
Ilość postów: 798
Reputacja: 22
|
haaa a ja mam ostatni egzamin - matmę w środę 13 maja
qmate, a których lektur konkretnie nie polubiłeś?
masz rację, matematyka to przedmiot rozwijający umiejętność logicznego myślenia, co przyda się również rzeczonym uczniom liceum plastycznego. zresztą, matma podstawowa nie jest aż tak strasznie trudna, może tylko brakuje czasu, żeby wszystko spokojnie posprawdzać.
"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
|
|
| 29-04-2009 22:32 |
|
pisk35
Doktor hab. GeoForum
Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
|
nie mówiac już o rozszerzonej  ...to dopiero meczarnia  ...życzcie mi jakiś prostych 11 zadań...bo ostanio robiac zadania z kiełbasy nie mogłem rozkminic o co autorom w rozwiązniu chodzi  ..może pomyślićie że jestem żalosny, ale tak własnie było
Geomania...niektórych już złapało:D
|
|
| 30-04-2009 13:32 |
|
malgoszta
Doktor GeoForum
Ilość postów: 798
Reputacja: 22
|
pisk, osoba podejmująca się rozszerzonej matmy nie może być żałosna. co najwyżej szalona  nie, tak szczerze to jestem w mat-infie, mam b.wymagającą matematyczkę ale i tak nie napisałabym rozszerzonej matematyki. zadania są tak szczegółowe, że najpierw z 5 min trzeba myśleć jak się do nich zabrać.
ale powodzenia drogi pisku
"Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód." Forrest Gump
|
|
| 30-04-2009 14:38 |
|
Kaktusia
Magister GeoForum
Ilość postów: 517
Reputacja: 12
|
Ja mam polski ustny 6, kończę wszystko 15  Temat mam troszkę geograficzny: Omów pochodzenie nazw miejscowych twojego regionu. Niestety ciągle skracam prezentację i ciągle jest za długa. 15 minut to mi zajmuje gdy mówię szybko i czytam, a jak sie doliczy takie różne wstawi jak "yyyy" i stres, to się nie wyrobię, więc skracam dalej... Powodzenia wszystkim! Co do matmy (chyba nie ten temat  ) też piszę rozszerzoną, gorzej, że sie uwsteczniłam. Próbną machnęłam na 87% procent, a teraz z pół arkusza zrobię... Ale i tak uważam, że matura z matematyki jest ze wszystkich matur "najmądrzejsza", bo z języków, czy nawet geografii jest głupia... Dobrze, że chciaż geografii się nie pisze
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
>Dante Alighieri<
|
|
| 30-04-2009 14:53 |
|
marlen27
Nieobecny
Ilość postów: 0
Reputacja: 0
|
|
|
| 20-11-2009 23:58 |
|
eleanorrigby
Przedszkolak GeoForum
Ilość postów: 14
|
A propo ustnej matury z polskiego, czy ktoś czasem nie wie, czy nadal można sobie samemu napisac temat pracy a jeśli tak to do kiedy takie tematy można zgłaszac?
|
|
| 25-11-2009 22:33 |
|
emate69
Nieobecny
Ilość postów: 0
|
Studentka psychologii napiszę prezentacje maturalną wraz z konspektem na dowolny temat. Mam za sobą kilkanaście napisanych prac, każda z nich pozwoliła maturzyście zdać dobrze egzamin ustny z języka polskiego.
Więcej informacji:
dagun1a@o2.pl
|
|
| 05-11-2010 21:28 |
|