Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
przygotowania- matura 2010
Autor Wiadomość
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 117
Reputacja: 0
przygotowania- matura 2010
niedługo rok szkolny, i pewnie niewielu zmobilizuje się do powtórki przed maturą od jego początku Big Grin wielu zacznie jakieś 2-3 miesiące przed, niektórzy 2-3 tyg Tongue w każdym razie tutaj możecie pochwalić się etapem swoich przygotowań Big Grin polecić materiały Tongue pochwalić się wiedzą na temat tego czego możemy oczekiwać na maturze Big Grin ogólnie wszystkie pytania i informacje odnośnie matury 2010 mile widziane Big Grin
właśnie... czy do rozszerzonej matury z geografii potrzebna jest wiedza o odkryciach geograficznych? czy to podchodzi bardziej pod maturę z historii? w vademecum operonu na stronie 8 są pobieżnie mapkowo rozrysowane szlaki morskie odkrywców i daty ich wędrówek, więc czy to wg jest potrzebne czy nie trzeba zaprzątać sobie tym zbytnio głowy? czy może jednak możemy to zaliczyć do podpunktu wymagań egzaminacyjnych- "bezpośrednie i pośrednie metody zbierania informacji geograficznych" ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2010 21:51 przez snaakee. Edit Reason: )
20-08-2009 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
AmeriKKKa Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 255
Reputacja: 2
RE: przygotowania- matura 2010 ;p
ojezu rzeczywiscie troche wczesnie.

Nie ucze sie stricte do matury ale wiedze geograficzna zdobywam caly czas Wink

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle.
Then I realised God doesn’t work that way, so I stole one and prayed for forgiveness.
- Emo Philips
20-08-2009 12:45
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

no o to właśnie chodzi Big Grin może dla kogoś kto uczy się systematycznie to dość wcześnie, ale jak ktoś olał 2 lata liceum to teraz ma lekką dygawe Big Grin
20-08-2009 12:57
squirrel_sami Niedostępny
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 202
Osobiście do matury zacznę uczyć się od grudnia... w międzyczasie jakieś testy maturalne można porobić... Smile
21-08-2009 02:27
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

Ilość postów: 1 114
Reputacja: 11
a ja jako doświadczony - matura 2009Tongue - mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnościa że na maturze może być wszystko co jest zawarte w informatorze maturalnym z geografii - o ile mi wiadomo odkryć geograficznych w nim nie ma...poprostu Vademecum z Operonu zawiera też kilka ciekaowstek geograficznych niezbednych (sam się o tym przekonałem) na OGINie

Geomania...niektórych już złapało:D
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2009 07:30 przez pisk35. Edit Reason: )
21-08-2009 07:30
wolaj1991 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 103
ja tam do matury sie jakos szczegolnie nie zamierzam uczyc, bo OGIN jest właśnie najlepszym przygotowaniemTongue znajomosc OPERONU+ podreczniki Skrzypczaka w stopniu zadowalającym pozwala nie bac sie matury

I love OGIN ;D
21-08-2009 13:00
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

czytając wasze wypowiedzi mam coraz większe wątpliwości co do poziomu zdania mojej tegorocznej matury ;D kurcze... a tak sie chce na tą geodezje dostać ;D
zresztą jako uczennica profilu mat-fiz na samych lekcjach geografi 1 raz w tygodniu nie jest sie człowiek w stanie tylko i wyłącznie dzięki zajęciom w szkole przygotować do rozszerzenia z geografii ;/ a że liceum przeszło bardziej na imprezach niż na nauce nie miałam zbytniej mobilizacji do nauki rozszerzenia na bieżąco xD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2009 15:26 przez bless_ya_xD. Edit Reason: )
21-08-2009 15:22
Loko92 Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 25
czym jest ten magiczny OPERON o któym mowicie?
21-08-2009 16:01
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

właśnie zauważyłam że już pojawiło sie wydanie z 2010 roku ^ ^ ale jak zwykle treść w nim zawarta jest identyczna jak w latach ubiegłych xD najistotniejsza zmianą jest chyba tylko okładka ;p a więc magiczny operon to vademecum geograficzne w którym zawarta jest wiedza z całego zakresu wiedzy jaki potrzebny jest na maturze podstawowy+rozszerzony Tongue dzięki ładnym ilustracjom i mapkom przyjemnie się do niego zagląda ;D choć niektóre procesy są w nim dosyć dziwnie opisane ;p no i jest wiele rzeczy wykraczających też poza podpunkty zawarte w informatorze ;p ale w sumie warto sie wyposażyć ;p posidam również vademecum grega w formacie a4 oraz, chyba jakieś starsze, wielkości zwykłej książki ;p a no i ściągnęłam vademecum z wydawnictwa oświaty Smile w sumie każde z nich ma w sobie wiele różnych informacji i łącznie nawet sie uzupełniają xD

tutaj pare linków które mogą może troszke pomóc Big Grin
Vademecum maturzysty - język polski.doc
http://www.mediafire.com/?9yj4yjmhwx1
Vademecum maturzysty - Geografia.doc
http://www.mediafire.com/?6ml2azljwrm
Vademecum maturzysty - Historia.pdf
http://www.mediafire.com/?5oz2kqz4y2g

wiadomo ich czytanie w internecie nie jest zbyt wygodne ale na zdrowie ;D ---> znalezione na innym forum ;p
21-08-2009 16:24
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

a gdzie się na geodezję wybierasz bless_ya_xD? Polecam AGHTongue
i pamietajcie - nigdy za duzo pokory i nauki - bo samo uczestnictwo w OGINie niczego nie gwarantujeTongue

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-08-2009 17:08 przez pisk35. Edit Reason: )
21-08-2009 17:06
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

hymmm ;D nie no Kraków raczej nie ^ ^ zastanawiałam sie bardziej nad politechniką warszawską, choć nie jestem jeszcze co do tego przekonana Tongue narazie modle sie o dobry wynik z matury bo dostać sie- jest podobno straaasznie ciężko ;/ zwłaszcza że punktacja z rozszerzonej geografii jest równa punktacji z podstawowej fizyki ;p więc każdy kto wybiera sie na geodezje i zdaje fizyke na maturze ma łatwiej ;p a ja mimo mojego profilu mat- fiz, nie jestem do fizyki zbyt przekonana pod względem zdawania jej na maturze ;D jakoś wole geografie, mimo że możliwe że fizyka nie poszłaby mi aż tak źle ;p jeśli geodezja nie wyjdzie, myśle też o gospodarce przestrzennej ;p
21-08-2009 18:07
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

dasz radęTongue..głowa do góry i wiecej wiary w siebieBig Grin

22-08-2009 07:54
zaama Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 15
Widzę, że mam masochistyczne skłonności, bo zaczęłam się uczyć geografii jakiś miesiąc temu. Chyba przez niebagatelne progi na sinologię UAM. Smile Ale w sumie, wolę zacząć się uczyć teraz, bez pośpiechu, a w maju mieć pewność, że się sumiennie przygotowałam, nie mdleć i nie zgrzytać zębami pod szkolną aulą. Smile

Jeżeli chodzi o pomoce naukowe, to oczywiście Operon roz. 1-3; obecnie czytam "GEOGRAFIA - Kompendium w zarysie i zadaniach" Kazimierza Kucińskiego, 650 stron geograficznej wiedzy przedstawionej w przystępny sposób, polecam Wink. Wypożyczyłam też z biblioteki "Zdasz maturę - geografia fizyczna" Jacka Poławskiego, w sumie mała książeczka, ale przejrzysta i przystępna.
No i oczywiście Vademecum i testy Operonowskie, oraz testy z Parku Edukacja.

Oj, mam nadzieję, że zaowocuje jakimś 90% Wink
24-08-2009 12:56
bless_ya_xD Offline
Licealista GeoForum

hymm... nie słyszałam jeszcze o tym kompendium, ale wydaje sie ciekawe, chociaż pewnie ma w sobie o wiele więcej informacji niż te które przydają się na maturę ;p ja sie staram mobilizować do nauki i nadrobienia materiału z poprzednich lat lecz niestety cienko to idzie ;p w roku szkolnym prawdopodobnie też nie będzie łatwiej ;D zaczynam mieć obawy ;D ale pocieszam sie tym, że jeszcze dużo czasu przede mną i może jakims cudem sie przełamie ;D też wole zacząć wcześniej nić 3 miesiące przed zdać sobie sprawe że nic nie umiem, i że nie zdążę nadrobić wszystkiego ;p
24-08-2009 14:37
pisk35 Offline
Doktor hab. GeoForum

zaama - zawstydziłaś mnie i innych też - podziwiam (choć maturę mam juz za sobą)Big Grin

24-08-2009 17:17
Odpowiedz