Sam studiuję na AGH więc postaram się coś pomóc.
Co do geodezji to trzeba to lubić. Tak samo jak i z geologią. W sumie piszesz o dwój rozległych dziedzinach. Geodezję trudno jest się dostać i aby mieć pewność trzeba mieć na pewno te 850 jak i nie 900pkt. Jak koledzy pisali. Jeden z kolegów naszych forumowych (
pisk35) studiuje na AGH geodezję. Sam z własnej obserwacji ci powie jak to od podszewki wygląda.
Na ile się orientuję to ważna jest w geodezji optyka, trochę matmy wyższej i kupę wiedzy kierunkowej. Co do nauki pewnie jest tak jak wszędzie ale jeśli to się lubi to na pewno przechodzi się sesję. Moja znajoma uczy na tym wydziale i mniej więcej ma takie zdanie.
Jeśli chodzi o geologię tam zdecydowanie mniej matmy wchodzi w grę ale trzeba bardziej lubić grzebanie się w skałkach i w błocie i lubić uczyć się o tych wszystkich zjawiskach co mają w sobie geo. Na AGH jest są 3 Geologie. Nie wiem jaka ciebie interesuje

- Jeśli na wydz. Geologi, Geofzyki i Ochrony Środowiska to tutaj jest przede wszystkim nastawienie na tą "inżynierską" czyli dobre przygotowanie do pracy w terenie przy różnego rodzaju pracach, i przy złożach
- na wydziale Górnictwa Nafty i Gazu to jak z nazwy wynika geologia odkrywcza i poszukiwawcza złóż
- Jeśli chodzi o wydział Górnictwa i Geoniżynierii to tutejsza geologia kształci przed wszystkim do pracy górniczej
Wszystkie te geologie jednocześnie jakoś spejalizują ale nie oznacza że po WGGiOŚ nie możesz zostać górnikiem a po GIG poszukiwaczem złóż itp.
A słyszałeś może o
Geofizyce
To jest przyszłościowy kierunek, i daje duże perspektywy tutaj w kraju i zagranicą.
Wiem że zrobiłem mętlik w głowie.
Podsumowiując: Obojętnie gdzie na AGH wszędzie jest podobnie jeśli chodzi o wymagania. W semestrze jest zawsze coś do nauki (nudzić się nie będziesz). Matematyka, Fizyka, czy chemia (na geologii) na pierwszym roku zaoferują tobie dobry kurs. Jeśli go przejdziesz (myślę że dasz radę

) będzie ci się dobrze studiowało.