Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 6 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
XXXVII Olimpiada Geograficzna
Autor Wiadomość
syl0992 Offline
Student GeoForum

Ilość postów: 251
Reputacja: 3
RE: XXXVII Olimpiada Geograficzna
(27-08-2010 20:27)syl0992 napisał(a):  A ja mam pytanie do osób, które piszą temat CSmile
W charakterystyce obiektów, gdzie mamy opisać wyniki własnych obserwacji, badań i tp jakie badania i obserwacje wykonujecie? Wiem, że to zalezy od wybranego obiektu, ale chociaz tak ogólnie... Ja np mam jeziorko, oz, wydmy śródlądowe, doline rzeki, skarpe powstałą w wyniku zaburzeń glacitektonicznych i co prawda pare pomysłów mam, ale wydaje mi się, że to jednak nie jest za wiele...

Eeej, a gdzie sie pochowali ludzie od tematu wycieczki?TongueBig Grin Troche już tego mam, jakies profile poprzeczne, przekroje i w ogóle...Ale każde spostrzeżenie i cenna uwaga są na wage złota, bo trzeba pouzupełniac luki w pracy o wyniki własnych badań i obserwacjiSmile

"Remember that tomorrow comes after the dark":)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2010 18:55 przez syl0992. Edit Reason: )
02-09-2010 18:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
szymuus Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 303
Reputacja: 1
Byłem dzisiaj w Izbie Tradycji KWK Dębieńsko w tej mojej gminie i jestem do teraz w szoku. Zawsze myślałem, że takie instytucje to małe towarzystwa wzajemnej adoracji, z jakimiś nieciekawymi eksponatami które głównie tworzą mapy górnicze, a tu TAKIE zaskoczenie!
Pojechałem z dziadkiem (jak to w byłej gminie górniczej bywa oczywiście znał kierownika i kilku innych mężczyzn, którzy pili tam kawę, więc przysiadł się do nich i wspominali stare dzieje), miło nas przywitano, a kierownik (czy wręcz kustosz) był jedną z najbardziej kompetentnych osób, jakie kiedykolwiek mnie oprowadzały po jakimkolwiek muzeum czy izbie pamięci. Powyciągał mi wszystkie eksponaty, pozwolił fotografować, przeglądać, opowiadał o wszystkim, dołączał ciekawe historie, tajemnice pracy kopalni... Przegrał mi na pendrive'a zeskanowane zdjęcia i stare pocztówki z naszej miejscowości i wziął ode mnie numer telefonu, żeby zadzwonić, kiedy znajdzie jeszcze inne zdjęcia przedstawiające ulicę, o której piszę pracę.
Naprawdę człowiek z pasją.

Górny Śląsk / Horne Slezko / Oberschlesien / Gůrny Ślůnsk
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-2010 19:21 przez szymuus. Edit Reason: )
02-09-2010 19:21
szymuus Offline
Licencjat GeoForum

Ilość postów: 303
Reputacja: 1
Hm, mam takie pytanie - liczycie te 2000 znaków na stronę bez spacji, czy ze spacją? Bo jestem poważnie zaniepokojony, ustawiłem interlinię 1,5, robię często akapity, a mimo to w 3/4 strony mam już 2000 znaków ze spacjami.

Górny Śląsk / Horne Slezko / Oberschlesien / Gůrny Ślůnsk
04-09-2010 13:03
moher92 Offline
Maturzysta GeoForum

Ilość postów: 203
Reputacja: 0
Ja zawsze piszę Times New Roman 12, z interlinią 1,5 i marginesem po 2,5. Zawsze to uznawali, bo to właściwie taki jest ten standardowy maszynopis. Poza tym już różne wersje widziałem, które pod względem liczby wersów, znaków w nich kompletnie się nie zgadzają.

"Kto zmaga się ze światem, zginąć musi w czasie, by żyć w wieczności"
04-09-2010 13:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
n_ka Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 46
pracę piszę pierwszy raz, czy oprócz w/w są jeszcze jakieś szczególne wytyczne co do napisania pracy (formatowanie tekstu itp.)?

Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. [S.J. Lec]

04-09-2010 14:50
moher92 Offline
Maturzysta GeoForum

Wszystko pewnie będzie w Informatorze - z tego, co pamiętam były tam wytyczne co do bibliografii, przypisów oraz sposobu, w jaki nanosić nazwy geograficzne na mapy.

04-09-2010 15:05
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
skocio Offline
Przedszkolak GeoForum

Ilość postów: 12
pytanie do osób piszących na temat b - charakterystyka jednostki ... : czy nadaliście już tytuł swojej pracy? , jeśli tak to jaki (jak nie chcecie podać to napiszcie jakimi kryteriami kierowaliście się podczas wymyślania tematu)
04-09-2010 20:44
MakaronowaKrolewna Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 4
Hey Smile
mam pytanie;
chcę przystąpić do olimpiady (pierwszy raz), pomijając czy wyrobię się z terminem pracy, mogę tak 'z biegu' się zgłosić? Wyczytałam gdzieś, że to trzeba było już załatwiać w czerwcu, mieć wiedzę na ocenę bardzo dobrą i pokazać to przed komisją szkolną. Proszę o jakieś szczegółowe informacje na ten temat ;]
05-09-2010 10:32
michas-__ Online
Student GeoForum

Ilość postów: 263
(04-09-2010 13:21)moher92 napisał(a):  Ja zawsze piszę Times New Roman 12, z interlinią 1,5 i marginesem po 2,5. Zawsze to uznawali, bo to właściwie taki jest ten standardowy maszynopis. Poza tym już różne wersje widziałem, które pod względem liczby wersów, znaków w nich kompletnie się nie zgadzają.

Lewy margines był 3,5 Cool

(05-09-2010 10:32)MakaronowaKrolewna napisał(a):  Hey Smile
mam pytanie;
chcę przystąpić do olimpiady (pierwszy raz), pomijając czy wyrobię się z terminem pracy, mogę tak 'z biegu' się zgłosić? Wyczytałam gdzieś, że to trzeba było już załatwiać w czerwcu, mieć wiedzę na ocenę bardzo dobrą i pokazać to przed komisją szkolną. Proszę o jakieś szczegółowe informacje na ten temat ;]

To wszystko zależy od nauczyciela geografii w twojej szkole. Na pewno jeszcze nie wysłał zgłoszenia, więc musisz go poinformować, ze też chcesz pisać pracę.
05-09-2010 11:10
moher92 Offline
Maturzysta GeoForum

Racja - sprawdziłem i w tamtym roku miałem jednak 3,5. Ale to przyzwyczajenie z języka polskiego Wink

05-09-2010 11:19
MakaronowaKrolewna Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 4
z nauczycielem nie będzie problemu, bałam się tylko, że jakaś odgórna komisja powinna mnie sprawdzić czy coś Wink wielkie dzięki
05-09-2010 14:49
n_ka Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 46
komisja ta istnieje na papierze, kolejny pomysł, z którego nikt sobie nic nie robi, bo i po co Tongue
informator chyba jeszcze się nie pojawił?

co do tytuł w temacie 2, to kierowałam się cechami specyficznymi opisywanej jednostki, coś chwytliwego i oddającego istotę pracy, wprawdzie nauczyciel jeszcze tego nie widział i nie wiem czy tytuł w obecnej formie będzie ok

odbiegając od tematu, ty piszesz pracę i nikt nie może narzucić ci tytułu, to twoje 'dzieło', do tego raczej nie ma wytycznych Wink

może ktoś bardziej doświadczony w olimpiadzie się wypowie?

Chociaż krowie dasz kakao, nie wydoisz czekolady. [S.J. Lec]

05-09-2010 22:30
moher92 Offline
Maturzysta GeoForum

(05-09-2010 22:30)n_ka napisał(a):  odbiegając od tematu, ty piszesz pracę i nikt nie może narzucić ci tytułu, to twoje 'dzieło', do tego raczej nie ma wytycznych Wink

może ktoś bardziej doświadczony w olimpiadzie się wypowie?

No tak, tytuł swój, ale np. w temacie pierwszym mamy napisane, żeby odwoływał się do charakterystyki drogi, jej znaczenia np. Ja dałem taki trochę tajemniczy, ażeby już na początku zainteresować. Zobaczymy, czy nie trzeba będzie go zmienić (jak pewnie zresztą większości pracy), ale miejmy dobre nadzieje.

06-09-2010 15:21
GeoPablo Offline
Uczeń GeoForum

Ilość postów: 36
Dowiedziałem się przypadkiem jakie zmiany powinny się pojawic niedługo na stronie OGINu. Dotyczą one obecnej olimpiady(XXXVII). Prace będą oceniac nauczyciele w szkołach a ci z województwa będą je tylko weryfikowac. Natomiast w drugim etapie, pisemny bez zmian a zamiast części ustnej będzie obrona tej pracy.
06-09-2010 18:31
moher92 Offline
Maturzysta GeoForum

Jeśli to się potwierdzi, to już wiemy z jakiego powodu zabrano nam przywileje. Ale jakoś tej obrony sobie nie wyobrażam na OG. Przecież to bardzo subiektywna praca, a nie tak, jak na OH czy OLiJP obiektywna.

07-09-2010 14:37
Odpowiedz