Pokaż nowe posty | Oznacz wszystkie jako przeczytane | Szukaj
Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadanka z geografii, tuż przed maturą.
Autor Wiadomość
maturzysta001 Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 98
Reputacja: 0
RE: Zadanka z geografii, tuż przed maturą.
wakacje pff zależy dla kogo Wink
ja odrazu po 13 maja ide do pracy aby zarobić na złożenie papierów na uczelnie
a jeśli wyjdzie tak że podostaje sie tylko na zaoczne to sie dopiero zacznie praca i szkoła w weekendy green
25-04-2011 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Artysta Offline
Gimnazjalista GeoForum

Ilość postów: 94
Geografia nie jest wcale ciężka. Ja chodzę na profil matematyczno geograficzny, rozszerzonej matmy nie umiem, zdaję podstawową, ale geografię zdaję rozszerzoną. Dziwne, bo w mojej klasie więcej osób zdeklarowało zdawać rozszerzoną matmę, a geografię większość nie chce zdawać. Przecież to jest przedmiot o wiele prostrzy od takiej matmy rozszerzonej, a na uczelni nie patrzą czy my podajemy sobie matmę, czy geografię rozszerzoną, czy inny przedmiot z grupy do wyboru i tak dla tych przedmiotów na rozszrzenie jest taki sam mnożnik punktów. Niektórzy panikują, że geografia jest gorsza od matmy. Mówię Wam, z tego co przerabiam testy maturalne geografia podstawowa jest trudniejsza od ropszerzonej, bo na podstawach trzeba mieć wszystko wykute na pamięć, a na rozszerzeniu trzeba pomyśleć, a informacje można "z życia" powyciągać mówiąc krótko;-)
25-02-2012 11:49
damian93547 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 110
fakt rozszerzenie jest latwiejsze jak dla mnie przynajmniej.
ale i tak wiecej niz 60% nie wyciagne.

sklada ktos moze na SGGW do Wawy?
25-02-2012 13:13
anilana Offline
Magister GeoForum

Ilość postów: 594
Reputacja: 16
(25-02-2012 11:49)Artysta napisał(a):  Mówię Wam, z tego co przerabiam testy maturalne geografia podstawowa jest trudniejsza od ropszerzonej, bo na podstawach trzeba mieć wszystko wykute na pamięć, a na rozszerzeniu trzeba pomyśleć, a informacje można "z życia" powyciągać mówiąc krótko;-)

Tak było ale nie koniecznie jest teraz. Dużo zadań na rozszerzeniu jest z wiedzy (I standard) a "ogólnego lania wody" (standard III) jest ok 10%. To wcale nie jest dużo. Rzeczywiscie na rozszerzeniu jest więcej pytan otwartych gdzie jeśli ktoś umie pomysleć to sobie poradzi, obejmuje jednak materiał, którego nie wykłada sie na podstawie no i punktowanie jest gorsze Sad - zadanie za 2 pkt ale ma dwa podpunkty a i b, a w każdym cztery rzeczy do uzupełnienia. Wystarczy że raz sie pomylisz i juz jeden punkcior w plecy Sad Na podstawie jest po prostu dużo pytan zamknietych, gdzie po prostu nie wybrniesz jesli nie wiesz. Ta różnica między poziomami wynosi jednak tylko ok 10%. Gdybym nie potrzebowała rozszerzenia zdawałabym podstawę

Pozdrawiam, Anula
25-02-2012 13:30
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Artysta Offline
Gimnazjalista GeoForum

Rozszerzenie z geografii jako przedmiot dodatkowy jest najważniejsze. Na uczelniach na przykład na AGH jest pomnażane chyba razy 4, a geografia podstawowa razy 2, podobnie jest na UP w Lublinie. Jeżeli ktoś chce iść na studnia geograficzne należy zdawać rozszerzoną. Ja się obawiam również tego na rozszerzeniu, że jak mam przyporządkować 4 ulementy za 2 punkty, 1 pomyłka lub dwie pomyłki i masz 1 punkt w plecy. W sumie za 1 pomyłke tracisz połowę punktów za zadanie. Ja na SGGW do Warszawy nawet nie próbuję składać. Tam będzie taki nawał ludzi, małe szanse, żę się tam dostanę.
25-02-2012 20:12
wudek Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 3
Wracając do tematu postu... Na tej stronie znajdziesz zadania z geografii wraz z odpowiedziami a także testy ABCD.

pzdrWink
26-02-2012 22:17
damian93547 Offline
Licealista GeoForum

Ilość postów: 110
Artysta: Sadzisz ze tam az taki wysoki prog?
ponoc ludzie wola w Wawie wybrac polibude albo sgh ewentualnie uniwerek.
SGGW ma stosunkowo do tych uczelni niski prog.
Zalezy tez od kierunku.
27-02-2012 22:47
lfm Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 3
Tutaj masz arkusze maturalne z geografii. Jest tam sporo próbnych więc można poćwiczyć.

A na jakie kierunki chcecie zdawać?

Matura :( A co potem? arkusze maturalne z geografii
27-03-2012 16:45
baczekk Offline
Niemowlę GeoForum

Ilość postów: 1
Maturkę mam dopiero w przyszłym roku ale zacząłem się uczyć już jakiś czas temu. Repetytorium + dwa podręczniki (które lubię poczytać do snu) i jakoś wiedza wejdzie. Najważniejsze jest to, aby opracować najlepszą dla siebie metodę nauki. U mnie wygląda to tak, że najpierw dokładnie czytam i analizuję (uczę się z repetytorium z GREGa), potem przepisuję w bardzo dużym skrócie do zeszytu który sobie założyłem, na końcu utrwalam. Dodatkowo po jednej "sesji" (zwykle kończę gdy mam dość) wbijam na blachę 7-10 słówek ze słownika który mam z tyłu (słówka nie są objaśnione i dobrze, bo samemu szukam, samemu piszę definicję).

Mój plan? Matura rozszerzona z geografii na minimum 80%, podstawa z matematyki minimum 80%, polski i angielski raczej mnie nie interesują bo z polaka na bank będzie minimum 70% z podstawy a z angielskiego 90%+.

A co do studiów to planuję lotnictwo. O uczelni jeszcze za dużo nie myślałem, ale rozważam AoN (choć jestem z Gdańska i będzie trochu ciężko pogodzić studia dzienne z pracą).
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-04-2012 07:37 przez baczekk. Edit Reason: N/A)
01-04-2012 07:35
bartek_s1992 Online
Student GeoForum

Ilość postów: 250
Jest dobry kierunek - lotnictwo i kosmonautyka w Rzeszowie na PR
01-04-2012 12:32
Artysta Offline
Gimnazjalista GeoForum

No to wbijać do mojego miasta ;-) Szkoda, że nie ma geografii ;-/
01-04-2012 19:57
Odpowiedz